Ironclad Mach 5 első benyomások

Most, hogy már pár hosszabb tekerésen velem volt, úgy érzem itt az ideje megírni az Ironcladtől kapott Mach 5 kerékpáros és extrémsport kesztyűvel kapcsolatos első benyomásaimat. Kb évente elhasználok egy pár nyári bringáskesztyűt, néha pedig elhagyom őket, úgyhogy van összehasonlítási alapom más márkákkal, de sajnos az általam alkalmazott (és favorizált) modellek nevét nem írhatom ide, úgyhogy most csak a Mach 5 jó és rossz tulajdonságaira térnék ki az első pár alkalom tapasztalatai alapján.

Ironclad Mach 5

Ironclad Mach 5

Kezdjük a pozitívumokkal. A legfontosabb, hogy nagyon jól tapad. Kellemes meglepetést okozott, hogy az alapvetően csúszásra hajlamos kormánybandázsomat izzadtsági foktól függetlenül nagyon stabilan tudom vele tartani. A velúr-szerű anyagból készült tenyér rész, és a hüvelyk és mutatóujj között elhelyezkedő szintetikus(?) bőr biztosítja ezt a tulajdonságot, és emellett tartósnak is tűnik.
A másik kellemes meglepetés a tenyér betétjének vastagsága, aminek a kesztyű az amúgy feltűnően jó rezgéscsillapítását köszönheti. Országúti kerékpár használóként én ebből a két jellemzőből profitáltam a legtöbbet. Kíváncsian várom, hogy a hosszútávú nyúzás alkalmával ez a párnázat milyen hamar veszíti el előnyös tulajdonságait, a kesztyűim többsége sajnos ilyen téren nem vizsgázik túl kiemelkedően.
Az olyan standard megoldások, mint a tenyér hüvelykujj felőli oldalán elhelyezkedő izzadtságtörlő sáv számomra nem különösebben érdekes funkciók, nem szoktam a kesztyűmbe törölni a homlokom.

És akkor következzenek a negatívumok, amik bármennyire is szeretném, de ennél a terméknél is jelen vannak. Kétségkívül az egyik legbosszantóbb, hogy a kesztyűt nagyon nehézkes levenni! Egyenként kétszer meg kell húzgálni minden ujját, mire le tudom imádkozni a kezemről. Érthetetlen, miért nem került fel két ujj közé egy-egy átkötés, aminek segítségével egy mozdulattal lerántható volna.
A következő a kesztyű színe. Passzol mindenhez, de könyörgöm: nyári kesztyűnek fekete?! Ráadásul ezzel összevág egy másik kellemetlen dolog: nem szellőzik jól. Nem tudom pontosan miből készült a felső hálós réteg, de sajnos nem jók a szellőzési tulajdonságai, bringázásra cseppet sem ideális. És az utolsó, az előbbiekhez képest elhanyagolható negatívum, hogy a tépőzár összehúzódásánál túl kicsi az U alakú kivágás, ezért a hozzám hasonlóan kis átmérőjű csuklóval rendelkező, de nagyobb tenyerű emberek nem tudják eléggé összehúzni anélkül, hogy egymásba ne érnéne a két vége.

Az eddigi tapasztalataim felemásra sikeredtek a Mach 5-ről, de végsősoron tavaszi és őszi használatra a jó tulajdonságai miatt örömmel tudom ajánlani másoknak is. Én szívesen hordom majd.

Ádám

6 comments

 1. Azért annyit még hozzátennék, hogy bár negatív hangvételűnek érződhet az értékelés, de nem az! Ezt a kesztyűt hordom mióta megkaptam, és bár vannak hátrányai, amíg nem lesz túl meleg, addig az előnyei messze feledtetik azokat.

  Szerencsére azt a tulajdonságát, hogy esésnél mennyire védi meg a tenyeremet, nem sikerült még kipróbálnom, de remélem nem is fogom.

 2. Szia!

  Arra gondoltál már, hogy nyáron kesztyű nélkül bringázz? Én sok 10’000 km-t tekertem úgy, versenyeken is (magyar) igazolt országúti mezőnyben. Záróljelben nagy többség a mezőnyben így megy. Nagyon kényelmes, kellemes. Nem mondom kell jó egy hét amíg hozzáedződik a tenyered, kicsit keményedik a bőr ahol kell, de utána nagyon jó.
  Egy közepesen jó bandázs azért az szükséges.

 3. Szia Luby!

  Köszönöm a tippet, eddig szinte kizárólag kesztyűben bringáztam, de ez leginkább amiatt van, hogy a bandázsok, amiket használok, még a közepesen jó szintet sem ütik meg. Tartósak, erősek, de csúszósak, és nem rezgéscsillapítóak.
  Szégyen, vagy nem, sajnálok komoly, drága bandázsra költeni, mert a városi és a túrabiciklimen is mindig történik olyan kis baleset (nem feltétlenül elesés – támasztás, ráejtés, stb.), aminek szakadás a vége. Ez irónikusan általában egy héttel az új bandázs felcsavarása után következik be. Emiatt ezeket a funkciókat inkább a kesztyűre bízom, de lehet, hogy idén nyáron megpróbálok pár hónapot puszta kézzel is hajtani.
  Ugyan szerencsére ritkán fordul elő, de volt már olyan, hogy kellemetlen horzsolásoktól mentett meg a kesztyű, szóval van számomra egy minimális biztonsági szerepe is.

 4. Tisztelt Felhasználó!

  Örülünk, hogy viseli az általunk forgalmazott kesztyűt, de a képek alapján az első szembetűnő probléma, hogy nem a megfelelő méretet használja. Szerintünk legalább egy számmal, de lehet, hogy kettővel kisebb méretű kesztyűre lenne szüksége, ami egyben megoldaná a csuklópánt feszességét.
  A szellőzéssel kapcsolatban a iBreathe sztreccshálónak köszönhetően a szellőzés akkor tökéletes, ha a kesztyű felső része közvetlenül érintkezik a bőrrel, különben nem funkcionál.
  A tenyér anyaga ú.n. Clarino szintetikus bőrből készült, a hüvelyk és mutatóujj között pedig Duraclad erősítés található.
  Ami a kesztyű levételét illeti, a középső és gyűrűs ujjon található “húzó fülek” segítségével könnyebben levehető a kesztyű.

  Ha egyéb észrevétele ill. aggálya merül fel a termékkel kapcsolatban, kérjük írja meg nekünk.

  Üdvözlettel: Ironclad Hungary Team

 5. Nekem teljesen bejön a kesztyű, abszolút meg vagyok vele elégedve. Hőmérsékletileg mintha rajtam se lenne… se nem túl meleg, se nem túl hideg. Pedig én is féltem a feketétől, de egyáltalán nem gáz. Ja és tényleg jól tapad, kellemes viselni, hiányzik, ha nincs rajtam.

  Hozzáfűzés a “miért nem tekersz kesztyű nélkül” szálhoz: Országútin, megfelelő bandázzsal lehet, hogy járható út a csupasz kéz, de gondolj bele, ha egy “tankot”, azaz egy túrakerékpár vezetsz, a kormányon kormánytáska, sőt ne adj isten a villán is vannak táskák… Egy ilyen gép kormányát tartani már nem olyan tréfás, pláne nem egész nap. Nekem zsibbadt el többnapos túrán úgy a kezem, hogy alig éreztem két ujjam. Fontos a jó kesztyű, nagyon fontos, nem is gondolná az ember, mennyire.

 6. Ja és nem beszéltünk arról, mi van, ha perecel az emberfia?!? Tenyér lezúziusz? Nononoo… Kesztyű kell! 🙂 Mint ahogy a sisak is.

  (Persze Tiszteletben tartom Luby véleményét, csak leírtam a saját érveimet a kesztyű mellett)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Security Code: