Az útvonal

Budapest-Nordkapp.kml – Google Earth formátum. Nem az up-to-date, méterre pontos útvonal, csak egy hozzávetőleges tervezet, meg ne próbáld soha GPS-el követni, mert csúnya vége lesz! 🙂 DO NOT try this at home, it’s just a sketch of the route plan!

English version, 1200x1600px (.png, 3MB)

Nagyításhoz klikk a képre!

  • Miért éppen Nordkapp?

Gösswein Csabi, jeles tájfutónk egyik olvasója volt az athéni utunk beszámolójának. Amikor összefutottunk egy tájfutóversenyen, rákontrázva a szerényke 1600km-es túránkra elmesélte hogy van egy skandináv klubtársa, Jan Troeng, aki Nordkappról biciklizik le Európa másik sarkába, Krétáig. No ettől persze ismét bekattant valami a fejemben. Olvastam már Nordkappról egy motorostúrát, amit magyarok vittek végbe. Ekkor kezdett motoszkálni bennem, hogy fel kéne oda menni biciklivel is. Aztán a gondolatból álmodozás lett, az álmokból pedig útiterv.

Nordkapp maga csak egy hely, oké hogy (majdnem) a legészakibb pontja Európánknak, de ettől még csak egy hatalmas sziklaperem a norvég tenger szélén. Ennyitől még nem lett volna elég vonzó. Csakhogy ez a sziklaperem egy hatalmas, gyönyörű természeti értékekkel bíró tájegység északi sarka, amit úgy hívnak Skandinávia. Ahol szégyen-szemre még egyáltalán nem jártam, noha a tájékozódási futás egy skandináv eredetű sport. Hát most pótolok, Bodöbe még egy tájfutóversenyt is beiktattunk a nagy kerékpártúrába.

  • Hogy jön a képbe Párizs?

A Skandináv rész tehát nagyjából tiszta, de hogy jön a képbe Párizs? Hiszen nem ez a legrövidebb útvonal! Fogjuk fel úgy, hogy ez a túra nem egy, hanem több túra egyben. Először is egy Budapest – Duna forrás túra, végig a folyó mentén. Aztán egy Budapest –  Párizs túra. Aztán pedig egy Benelux, majd egy skandináv túra. Hát ennyi. Cirka 8000km és 100 nap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Security Code: