Ironclad Mach 5 első benyomások

Most, hogy már pár hosszabb tekerésen velem volt, úgy érzem itt az ideje megírni az Ironcladtől kapott Mach 5 kerékpáros és extrémsport kesztyűvel kapcsolatos első benyomásaimat. Kb évente elhasználok egy pár nyári bringáskesztyűt, néha pedig elhagyom őket, úgyhogy van összehasonlítási alapom más márkákkal, de sajnos az általam alkalmazott (és favorizált) modellek nevét nem írhatom ide, úgyhogy most csak a Mach 5 jó és rossz tulajdonságaira térnék ki az első pár alkalom tapasztalatai alapján.

Ironclad Mach 5

Ironclad Mach 5

Kezdjük a pozitívumokkal. A legfontosabb, hogy nagyon jól tapad. Kellemes meglepetést okozott, hogy az alapvetően csúszásra hajlamos kormánybandázsomat izzadtsági foktól függetlenül nagyon stabilan tudom vele tartani. A velúr-szerű anyagból készült tenyér rész, és a hüvelyk és mutatóujj között elhelyezkedő szintetikus(?) bőr biztosítja ezt a tulajdonságot, és emellett tartósnak is tűnik.
A másik kellemes meglepetés a tenyér betétjének vastagsága, aminek a kesztyű az amúgy feltűnően jó rezgéscsillapítását köszönheti. Országúti kerékpár használóként én ebből a két jellemzőből profitáltam a legtöbbet. Kíváncsian várom, hogy a hosszútávú nyúzás alkalmával ez a párnázat milyen hamar veszíti el előnyös tulajdonságait, a kesztyűim többsége sajnos ilyen téren nem vizsgázik túl kiemelkedően.
Az olyan standard megoldások, mint a tenyér hüvelykujj felőli oldalán elhelyezkedő izzadtságtörlő sáv számomra nem különösebben érdekes funkciók, nem szoktam a kesztyűmbe törölni a homlokom.

És akkor következzenek a negatívumok, amik bármennyire is szeretném, de ennél a terméknél is jelen vannak. Kétségkívül az egyik legbosszantóbb, hogy a kesztyűt nagyon nehézkes levenni! Egyenként kétszer meg kell húzgálni minden ujját, mire le tudom imádkozni a kezemről. Érthetetlen, miért nem került fel két ujj közé egy-egy átkötés, aminek segítségével egy mozdulattal lerántható volna.
A következő a kesztyű színe. Passzol mindenhez, de könyörgöm: nyári kesztyűnek fekete?! Ráadásul ezzel összevág egy másik kellemetlen dolog: nem szellőzik jól. Nem tudom pontosan miből készült a felső hálós réteg, de sajnos nem jók a szellőzési tulajdonságai, bringázásra cseppet sem ideális. És az utolsó, az előbbiekhez képest elhanyagolható negatívum, hogy a tépőzár összehúzódásánál túl kicsi az U alakú kivágás, ezért a hozzám hasonlóan kis átmérőjű csuklóval rendelkező, de nagyobb tenyerű emberek nem tudják eléggé összehúzni anélkül, hogy egymásba ne érnéne a két vége.

Az eddigi tapasztalataim felemásra sikeredtek a Mach 5-ről, de végsősoron tavaszi és őszi használatra a jó tulajdonságai miatt örömmel tudom ajánlani másoknak is. Én szívesen hordom majd.

Ádám