A Sognefjord

Bergenből való indulásunk napját is sikerült később kelni 01-sognefjorda tervezettől, 7:45-kor másztunk ki az ágyból. Reggeli, pakolás, búcsú Cathy-től és Richard-tól. Aranyosak és rendesen voltak velünk, jókat beszélgettünk és nevettünk együtt, sokat érdekeset kérdeztek a túránkról is, egyvalamit azonban nem értettem rajtuk: hogy miért nincs még gyermekük? Vagy inkább miért nincs egyáltalán? Látszólag mindenük megvolt, nekem csak ez hiányzott volna a teljes boldogsághoz a helyükben.
Mire kiléptünk az utcára, pont elállt az eső, és még a nap is kipróbálkozott kicsit a felhők közül. Nehezen indult a nap, az első 30, Richard szerint sík kilométeren sokat nevettünk azon, hogy ez az őrült örökké tartó föl-le hullámvasutazás nekik sík terepnek számít. Látnák az Alföldünket! Na, az sík, de ez nagyon messze van tőle! Először egy hídnál szívtunk vagy negyed órát, a főút kerékpározni tilos táblával végződött számunkra, az alternatív, 02-sognefjordkerékpáros felhajtó pedig egyáltalán nem volt kitáblázva és a GPS sem jelölte rendesen. Végül egy helyi segített rajtunk, de addigra már jó sok időt vesztettünk, és idegeskedtünk is egy kicsit. Hihetetlen, hogy mennyire nem tábláznak ki néha semmit ezek a norvégok. Oké, tök jó, hogy van bringaútjuk, de az nekünk annyira nem fain, ha nem tudjuk, mi-merre megy, és ezzel állandóan megszívatjuk magunkat.
Aztán egy defekt jött, egy fémdarab, Nándi hátsókerekébe. Lepakolás, kerék ki, foltoz, külsőből fémdarabot kiszed, vissza a belső, pumpál 4 bárra, kerék vissza, cuccok vissza, kézmosás a fűben, újabb fél óra elúszott. És voltunk (voltam) akkora marha, hogy megint… Megint ugyanabba a sz@rba léptem bele… Nándi gurult pár métert a defekttel, így a fémdarab a belső túlsó oldalát is kilyukasztotta. Persze megint olyan galád módon, 03-sognefjordhogy ez csak kilométerekkel később derült ki, akkor is csak vízzel találtuk meg a lyukat. Kitalálhatjátok, hogy ezzel újabb fél óránk úszott el.
Közben az eső is eleredt néha, de hálisten csak erőtlenül próbálkozott, ki is nevettük érte. Az utunk nem a főúton ment, hanem alternatív útvonalakon, kis utakon, amerre a tábla jelezte, hogy bringával Förde erre van. Ezek szép helyen vittek, apró öblök mentén, mezők és házak között, na és persze dombokon-hegyeken át… 🙂 De azért nem bántuk, szép volt erre, és minden bizonnyal a főúton életveszélyes alagutakat kerültünk el ezzel.
Egy ilyen alagút miatt végül teljesen el is kellett hagynunk a főút nyomvonalát és észak felé fordultunk az 570-es úton. 22km haladtunk egy gyönyörű fjord mentén, majd kompra szálltunk, és folytattuk egy még gyönyörűbb fjord mentén. Élveztük a jó időt és a gyönyörű tájat, jól haladtunk. Mikor eltávolodtunk a fjordunktól, hogy aztán később visszatérjünk a főútra, megálltunk kicsit az egyik nagyobb kaptató tetején:

Hamar kiértünk a kihalt főútra, ahonnan egy őrült száguldással már lent is termettünk a világ második legnagyobb fjordjának, a Sognefjordnak a partjára. Gyönyörű volt, fantasztikus érzés, kurjongattunk a boldogságtól! És még mindig sütött a nap! Makulátlan minőségű aszfalton hajtottunk közvetlenül a part mellett. Később aztán jött egy hosszabb alagút is, jól felkarácsonyfáztuk magunkat, igaz, egy autóval sem találkoztunk az egész alagútban.

A túl végén ott várt ránk a komp, gyorsan felszálltunk rá és pár perc múlva már a túlpartról csodálhattuk a Sognefjord felett a szivárványt. Még a hajóról kinéztük a táborhelyünket, engedélyt kértünk a tulajdonostól, majd feldobtuk a sátrat. Én gyorsan be is vackolt magam minden szükséges06-sognefjord cuccal egyetemben és elkezdtem főzni a két gázfőzővel. Pörkölt készült rizzsel és darált hússal. Ittunk hozzá egy kis Unicumit is. Leírhatatlan érzés volt elkölteni ezt a vacsorát… A Sognefjord partján, úgy, hogy délben még azt hittük, soha nem érünk ide, nagyon távolinak tűnt a fjord elérése. Aztán megvadultunk, és csak ideértünk. Odakint szakadt az eső, csíptek a hülye apró szúnyogok, de mi bent a sátorban, melegben, szárazban, jólétben voltunk, úgy hogy a saját erőmből jöttem el idáig több mint 5000km-t megtéve, a sátrat és a „konyhát” is magam cipelve és most a saját magam által elkészített vacsorát falhatom. Egy álom kellős közepén.

Reggel azt álmodtam,09-sognefjord1 hogy ez az egész 100napbringa csak egy álom és a valóság csak annyi, hogy otthon dolgozom, ahogy szoktam, mint az állat. Jó volt felébredni. Örültem, hogy itt vagyok, még ha otthon egy nagyságrenddel könnyebb is lenne az élet, munka ide vagy oda, az össze sem hasonlítható ezzel a terheléssel, ami itt ér. Persze ezt én választottam. És tudom, hogy csak annyit kell tennem, hogy amazt is így kell felfognom majd, és akkor ott is képes leszek bármit elérni! Na de hol van az még, most egyelőre itt vagyok a saját kis álmom közepén: 100napbringást játszunk Norvégiában! 🙂
Ezen a 08-sognefjordnapon nem történt igazán semmi érdekes, folytattuk az utat, megtettünk 85km-t, jól eláztunk a végén, majd megérkeztünk Robihoz Vassendenbe, aki egy rafting/outdoor cégnél dolgozó magyar srác. Pele_nka vette fel vele a kapcsolatot a neten, ezért hálás köszönet, a segítséged nélkül most nem tudnám írni ezt a bejegyzést, és csak a sátorban gubbasztanánk. Ehelyett söröztünk, pizzáztunk, nagyon jókat dumáltunk és nevettünk Robival. Megtudtuk, hogy lehet inni a ház előtt elterülő gyönyörű tóból, és láttuk Szirákit is elhúzni a ház előtt.
Viszont most nagyon fáradt vagyok, úgyhogy húzok aludni. Holnap tovább, holnap után fel a magas, havas hegyek közé, Offlineába bele! Trondheimben már le van egyeztetve a szállás, és Bodöben is nagyon várnak már. Ez nagyon jó érzés!

2009.06.20. 02:22

32 comments

 1. Gratulálok Árpesz !!
  Megcsináltátok a trondheimi szakaszt is időre.(minden aggodalmam ellenére)
  Az első kételkedésem Párizsig tartott.(ezt talán majd később megérted)
  A második szakaszért is aggódtam. (Malmö).Azt végül egy rövidítéssel megoldottad. Így egy kicsit igazolva éreztem magam.
  Következik Bodö. Kb. 750, vagy 850 km. 9 nap alatt !
  Van egy tippem, melyik utat választjátok. A táv amúgy Nektek nem lehet vészes.
  Önmagában! De ennyi előzmény után? És ilyen terepviszonyok között?
  Szóval tovább aggódom !
  De értetek !!! Nem ellenetek! (Mikesi !)
  További jó utat kívánok !
  Sz. Árpi.
  (Mindig egy kicsit előttetek.)

 2. Szurkoljatok, hogy jól sikerüljön a lángos, amit Vibeke-éknél készítünk. Már csak azért is, mert különben éhen halunk… Most kel a cucc a hálózsákomban. Életemben először csinálok lángost. Mindent ki kell próbálni egyszer… A lángost először Trondheimben! 😀

 3. Azóta már meg is pukkadtatok a sok lángostól, egészségetekre! 🙂
  Ha akartok szurkolni, akkor holnap nekem is lehet, megyek felvételizni. 😉
  Jó tekerést holnapra is!

 4. Ok, szurkolunk… hová lesz a felvételi?
  A lángosokat betoltuk, jóóó sok fokhagymával bizony! 🙂 Vibeke-nek úgy tűnt ízlett, még a receptet is felírta.
  Holnap bűzleni fogunk egész úton Nándival…
  Balázs pedig a vonaton aztán a repülőn hazafelé….

 5. Holnap a BME-re megyek. Megnézem harapnak-e? ,-) Egyébként első hely az ELTE környezettudományi master képzés. 🙂 Az majd jövő hét pénteken lesz. Szurkolást akkor is jó szívvel veszem. 🙂
  Lángos fokhagyma nélkül nem is jó. Norvégiában nem ismerik a lángost..?!? Vagy ez spéci recept volt?
  Balázs, remélem ha hazaértél, megosztod velünk az élményeidet!! 🙂 Persze a pihenés után.
  Fiúk, itt ma nagy vihar volt. Remélem akkor nektek nem ilyen lesz, hanem jó idő a hegyekhez. Kitartást a kaptatókon, és jókedvet kívánok, az átsegít mindenen! 🙂
  Régen biciklizett, de lélekben ott teker, baráti üdvözlettel,
  e

 6. Lenne valaki, aki a Camino -n az Uton gondolkodik?. Esetleg két kerék helyett két lábon, s 2010 es nyár/öszi indulással? (Cca 800 km.)
  Ha hiv Téged is az út, s jönnél, szólj!

 7. Sonni !

  Korábban írtad,hogy nincsenek-e nekem Fotóim valami szépről!

  Dehogynem hogyne lenne…sőt még album is készült belőle…igaz régiek már a fotók,de egy jó ideje anyagi mivolta miatt nem tudok egy normális gépet venni ( az ,,álomgép” egy OLYMPUS SP-570 UZ lenne,de egy használt FUJIFILM FINEPIX S-7000-el vagy egy S-5500,S-5600-al is beérném már,találtam is egyet kb. 1 hónapja ( egy FUJIFILM FINEPIX S-6500fd-t 25e Ft),de azt se tudtam megvenni.

  Lennék én már odakint Norvégiában és fogadnám Árpesz-éket Tromsø-ben ( és ,,ellopnám” őket 2 napra a Spitzbergákra,biciklistül ). Vinném őket magammal egy Jegesmedvés kalandra,had lássanak ők is olyat,amilyet addig még sose.

  Íme az oldal a fotóimról: http://picasaweb.google.com/ViktorStavi

  Stavi Viktor – ISBJØRN

  VÆR FORSIGTIK,ET ISBJØRN!!! OG???

 8. Viktor írd meg az email címed. Lehet tudok neked segíteni. Akkor meg miért ne tenném?! 🙂
  A képek nagyon szépek. Különösen a virágocskák. 🙂 Remélem hamarosan eljutsz a Spitzbergákra.
  Fiúk jó tekerést holnapra is! 😉

 9. Mennék én, hidd el, úgy mennék… De még nem mehetek. Most nálam minden fordul. Ki tudja mi lesz jövő nyárra? Félrenéz a védőangyalom aztán csakmegkapom azt a féltéglát a fejemre. 🙂 Na nem, ő sose alszik. 🙂
  Látom Téged is elért a hívása. Átérzem mit érzel most, mert én is ezt éreztem/érzem. 🙂 Remélem te eljutsz. És ki tudja mi lesz jövő nyárig…? Én innen lentről nem láthatom. 🙂 Ha úgy kell legyen, találkozunk az Úton. Remélem. 🙂

 10. Hello Isbjörn!

  Bár nem én kértem a fotokat, de köszi, természetesen megnéztem öket én is.
  Ès mégis megköszönöm öket, mert sok-sok érdekes, szép és jo fotoval gyarapodhatott ezen oldalak.
  Olympus camerak valoban nem rosszak (minden reklam nélkül irom), magam is ennek egyik typusát használom(éppen reklám miatt nem irom meg typusát), de annyi más tökéletes gép is van, hogy szinte *fáj* ha választani kell.
  Viszont a fotoid szépek, tiszták , élvezhetök, bármely cameraval készültek is.
  Köszi mégegyszer.

 11. A srácok lassan lemennek a térképről.. :-)) Mármint a jobboldali \"Hol járunk?\"-ról.
  Igen, nagyon jól választottátok az időpontot! 🙂 Itt post hideg, csípős köd van. Elég érdekes.
  Jó időt, jó utat, kitartást és jókedvet! 🙂
  Rakjátok meg!!!

 12. Stavi ez tényleg \"Dreamworld\" (Canin)..
  Ha jól láttam örülnél egy kis norvég nyelvtannak. Nekem mondjuk egy egész könyv van hanganyaggal, de ha érdekel írd meg a mailed és szívesen odaadom. Nehogy ne tudj a jegesmedvékkel elbeszélgetni. Még félreértik az Anschluss lényegét, aztán nézhetsz! 😉

  Jó tekerést, szép utat kívánok holnapra is! 🙂
  Rakjátok meg!!

 13. Hello Srácok!

  Egy időre elszólított a kötelesség az Internet mellől (mondjuk annyira nem bántam), de igyekszem mindent bepótolni. Látom szépen, s a terv szerint haladtok, s az időjárás is szuper arrafelé! Csak így tovább, egyre közelebb a cél! Még a fényképeken is lenyűgöző a táj, gondolom milyen lehet élőben! Norvégia meseszép!

  Árpesz, egyébként belegondolotál, hogy milyen régen is volt már az az április 25-e, mikor elindultunk a Clark Ádám térről? Ha arra járok, mindig ez jut eszembe! Még nekem is nagyon távolinak tűnik, pedig én végig itthon voltam, gondolom a Te élményekkel megpakolt lelkednek meg már közel egy emberöltő. Furcsa lesz hazaérni az biztos. Honvággyal hogy állsz? Előtört már? Ha igen, az sem baj, attól csak erősebb leszel!

  További szép időt és jó utat kívánok!Sajnos azt nem fogom látni, ahogy befuttok a Nordkappra, mert én arra már az Ibériai-félszigeten tekerem a pedált, de lélekben biztosan veletek leszek!

  Hajrá!

  Pusi

 14. De tört már rám kis honvágy, de még csírájában – még mielőtt felismerhettem volna, h honvágy – elfolytottuk egy nagy adag sajtos-tejfölös lángossal, sok fokhagymával. Azóta nem mozdul, valószínű megdöglött a fokhagymától… 😀

 15. Medina!

  Itt az email címem: stavi@c2.hu

  Árpesz bocs,hogy ,,sors/társ” keresőnek használjuk az oldaladat!

  Rakjátok meg!

  U.I.: Én a Telfölös-Fokhagymás-Lazacos Lángost kostolnám meg odakint.

  Stavi Viktor – ISBJØRN

 16. Próbáljátok ki a verőfényes éjszakát tekerésügyileg, ha bírjátok szusszal – mi most 24órás tekerésen voltunk hétvégén, de nekünk ott csak hét óra töksötét jutott 🙂

 17. Hello Bringások,visszatértem én is a városba :),

  Medina,
  Az elte kicsit lightosabb “móka”, mint a bme, de a hangulat itt is megvan uh. a legjobbakat az egyetemmel kapcsolatban(, bárhova is vegyenek fel)…. én is kívánok.!!!…ez jó magyaros lett,direkt.Ja és ami szuper jó hír, hogy akárhova vesznek is fel, frankón tuti, hogy lehet mellette,közben stb… bringáznííííííííí :))) nagyot mondtam mí?!:)))))No ,de jó dolog az mindenben van uh. nem érdemes nagyon izgulni a dolgon.

  Árpi,
  nem mindenkinek lehet gyermeke,ilyen is van és nem is ritka sajnos, viszont sok pár van, aki felül tud rajta emelkedni és boldogan él gyerkőc nélkül! Ismerek is ilyen embereket és elég jól élnek nagybetűvel!

  A KÉPEK változatlanul gyönyörűek!De kicsit fáradtnak tűntök :))))meg kellett küzdeni az élményekért és ezekért a fotókért rendesen…Respect az jár!Már én is várom a bringám és ,hogy mehessek végre,de sajna van akinek még mindig vizsgázni kell,holnap viszont vége lesz és már itt sem vagyok én sem, ahogy az okosok úgy tűnök el innen is, s lesz nagy S öröm mindenkinek :)….

  Napocskát és Szép Nyarat for All of You here!

 18. Viktor ment a mail, remélem hasznát veszed az anyagnak. 🙂
  Árpesz, tényleg bocs, de a jegesmacikért muszály. És ha sorstársra akad az ember, akkor az a minimum, hogy segít neki, ha megteheti. 🙂
  Vyol akkor szurkolok az utolsó vizsgádhoz! 🙂 Csak nem valamelyik említett intézményben lesz? .-)
  Bringáznék én, hohó!, ha lenne mivel.. A régi már nem alkalmas, lassan megeszi a rozsda az értékes részeket, alkatrésznek még talán jó a többi, nem tudom, nem értek hozzá, de ha van valaki aki akár részeiben is \"életre keltené\" és valaki örülne neki, szívesen odaadom. Rossz nézni, ahogy pusztul a sok jó kis élmény után, amit együtt éltünk át. 🙁
  Na ez is csupa off lett. Árpi tényleg bocs. Mostantól igyekszem a témánál maradni, úgyhogy máris a legjobb bringásidőt kívánom nektek, csakis hátszelet, és ilyen meseszép tájakat, mint eddig. 🙂
  Rakjátok meg!!!

 19. Medina!
  “Bringáznék én, hohó!, ha lenne mivel.. A régi már nem alkalmas, lassan megeszi a rozsda az értékes részeket, alkatrésznek még talán jó a többi, nem tudom, nem értek hozzá, de ha van valaki aki akár részeiben is \”életre keltené\” és valaki örülne neki, szívesen odaadom. Rossz nézni, ahogy pusztul a sok jó kis élmény után, amit együtt éltünk át.”

  No,kicsit fáj ezt hallanaom,ezért reagálok rá….Figyu, nyomok egy kis ellenreklámot a fiúknak, bocsi. Szóval kb. 10000ért vagy max 20ért lehet használt bringát venni, de ha jobbat szebb színűt vagy mittomén híresebb márkát szeretnél még azt is találhatsz féláron a neten…jobban mondva (és őszintén biztos forrásból) árán meg tudod venni kb. 1 évesen- sok esetben a gazdája csak néhányszor ült rá (sajnos vag ynem sajnos esetünkben nem) csak mér nem tudja annyiért árulni, amennyiért vette! És megsúgom, hogy a b.kereskedők jó esetben “csak”min. 100%ot tesznek rá az árra, bizony, ez az árrés és minden költségük ebben van benne, ebből kb. 30% a tiszta profit. És akkor még azt nem számoltuk ki, hogy állt benne a pénzük, de azért annyira nem sajnáljuk őket…uh. nem is fogjuk..ill. én nem.Na most lehet szemmel verni engem, mert most tényleg beszóltam.Szóval ,ha csak ez tart vissza Medina, akkor hajrá,hajrá dologra fel a vizsgák után, mert igazán nem kell sok ahhoz, hogy ennyi pénzt összekuporgass és magadalá tegyél egy cangát, vagy megreparáld a régit!
  Nekem a drága bringám ellopták az egyetem elől, aztán az outimat a volt barátom nyúlta le, mikor szakítottunk, pedig nekem vette(10ér), de az már ugye tökmindegy, biztos nem érdemeltem meg :)))…szóval ezt csak azért, mondom, mert nekem se volt hónapokig bicó! előfordul az,de lehet tenni ellene, ha igazán szereted, és a hozzászólásaid alapján ezt látom!Szép helyek meg vannak dögivel itthon is!!!Na pá,megyek az eltére boldogítani az uccsó vizsgáztatómat :), és köszi a jókivánságot a vizsgához!:)))))

 20. Vyol, ezt jól odamondtad! .-) Honnan tudtad, hogy mostanában voltam bringaboltban..?? :-))) Már meg se lepődök az ilyen \"véletleneken\"… Ott mondták, hogy a réginek a váza már kicsi nekem, ahogy sejtettem, már lassan 10 éve álldogál, kicsit nőttem azóta. Úgyhogy marad a használt. Megint előjön a nem értek hozzá effektus. 🙁 Mire kell figyelni? Színe, márkája – ugye csak ugratsz?? .-DD Fordul a kormány, fog a fék, van levegő a kerekekben, lehet tekerni? Nálam kb ennyi a fontos. 🙂 Igazán szeretettem bicózni, ami még visszatart..? Ma is láttam egy bringás pajtást, arcán maszkkal.. Soha életemben nem bringáztam maszkkal!! \"Vén\" fejemre kezdjem el itt a csoda koszos Pesten??? 🙁 Ja, meg a forgalomról már ne is beszéljünk. Most így kapásból ne mernék bele menni. Később már lehet.. Más volt ám kicsiként város szélén, majdnem nulla forgalomban, föl-le pedálozni. De jó is volt.. 🙂 Szép hely nem is egy van itthon is! Azokat is megcsodálom! .-) És szívesebben mennék először valakivel/kikkel, hogy el ne tévedjek, meg ahogy előttem írta vki, bocs de nem jut eszembe ki volt, jobb ha többen vagytok, már csak abból a szempontból is, ha elüt egy kamion vagy akármi. De félős lettem.. 😀
  Egyetem, értsük alatta, elte?, elől lopták el a bringádat? Nem jó hír 🙁 Hogy fogok így odatekerni meg vissza? Remélem jól sikerült a vizsgád! 🙂 Ezek szerint egy egyetemre fogunk járni?! 🙂 Elárulod melyik szakra jársz? Már ha ez már nem nagyon off… Kapunk Árpitól, ha ezt meglátja. .-)))
  Árpi-Nándi remélem jó az idő, és készüljetek arra a tájfutás versenyre, mert én már nagyon készítem magam, hogy olvassam a jó kis beszámolót! .-) Addig is marad a reggeli futás és az Eye of the tiger. :-)))
  Rakjátok meg!!!

 21. Hali Medina!

  Uccsó off bejegyzés, bár inkább nem ígérgetek….
  A Tátk-ra járok, de már kifelé lóg a lábam onnan, azért még meg meg fogok jelenni jövőre is, mert hagytam tárgyatl még két félévre is, hogy legyen diákom :),nah ja …meg még vár rám a jó kis szakdogaírás szeptemberben :)))de legalább már megvan miből és érdekel is…na erről ennyit…

  Az eltére meg járhatsz bringával, főleg, ha ttk-re vesznek fel,mert van bringatároló, és ha szerzel egy jó zárat akkor a kettővel együtt csak nem kél lába, én marha voltam és egy tuja mellé kötöttem a 80e-es bicót egy kb. rágógumival ” uh. ezért vitték el….na erről is ennyi elég lesz…

  Ha társakra vágysz csapódj valami bandához, mondjuk ajánlom Árpiékat vagy a haverjait biztosan befogadnak és jól ellesztek!és hajrá bringára fel!

  A félelmeidet meg rendezd le, veszélyforrás mindenhol van, de ha folyton tartasz valamitől akkor a végén semmit se fogsz csinálni az meg nem jó…nagyon sokat bringáztam már és semmi komoly bajom nem lett eddig….nem akarom persze elszólni, de ,ha odafigyelsz sok szerencsétlen szitut ki tudsz majd kerülni….ha valam iigazán rossz történik az meg megtőrténik akkor is ,ha csak a zebrán akartál átmenni…na de megyek is…Hajrá Bringázz rengeteg élményt ad, amit mással nem szerezhetsz meg!

  Üdvi, Viol 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Security Code: