Újra itthon 100 nap után – Az élet megy tovább (és még mindig gyönyörű)

Még kicsit furcsa minden, még szokatlan újra itthon. De ahogy annyi mindent az úton, ezt is meg fogom szokni. 🙂

Most 5 könnyű nap következik. Reggel 25km Budapesten, Magyarország fővárosában. Azt mondják jó hely, lakni benne kicsit zsúfolt, kicsit büdös, de azért szeretnivaló. Az első 10km a Lágymányosi-hídig viszonylag unalmas, de aztán, végig a Duna mentén a budai felső rakparton, Gellért-hegy, Budai-vár, Parlament, talán még a Margit-szigetre is bekanyarodok. Az út végén pedig egy szép nagy kaptató a Hármashatár-hegy oldalába.

Ha végetért a reggeli szakasz, 8-10 óra pihenés jön: asztal, szék, tető, áram, internet, konyha, víz, kollégák, ügyfelek, megoldandó problémák, egyszóval minden földi jó.

Ezek után pedig este ugyanez a 25km visszafelé, esetleg egy kis detour-t beiktatva néhány rég nem látott jóbarát felé. Hétvégére persze kitalálunk majd valami komolyabb történetet. Dunakanyar, Visegrád… Az egész világ egy nagy, gyönyörű játszótér, a kerékpár és a sátor pedig remek játszóeszközök hozzá! 🙂 Bűn ilyenkor otthon ülni.

Persze azért igyekszem majd megülni kicsit a fenekemen,  és megrni az utolsó 3 bejegyzést, Helsinkit, Mariahamnot és Stockholmot. Aztán pedig valamikor összehozunk egy 100napbringa találkozót is, amiről természetesen itt az oldalan időben értesítünk Benneteket!

Addig is bringázzatok Ti is mindenhová, mert az nagyon jóóó! Már alig várom, hogy nekivágjak holnap Budapest utcáinak. Pedig most bringáztam 100 napot… Hát nem furcsa?!? Nekem nem, sőt, természetes. A kerékpár legális könnyűdrog, amit szervezetem termel, miközben forgatom magam alá az utat. Úton lenni boldogság, még a munkahelyre is – ha bringával mész.

52 comments

  1. Árpi, a Parlamenthez kb mikor fogsz érni reggelente?
    Csak azért kérdezem, mert én a Nagyvárad tér – Graphisoft park között ingázok naponta bringával, és ha számodra nem jelent problémát, tekerhetnénk néha együtt 🙂

  2. Még nem tudom, de igyekszem korán beérni, mielőtt elkezdődik a buli a városban, illetve kirekken a hőség… Holnapra mondjuk 7:45-re jósolom magamat a Batyi magasságába, de erre semmiféle garit nem merek vállalni. Ha már kialakult vmiféle daily routine, majd megírom újra…

    Talán összefutunk így is. Megismersz, 100napbringa mez lesz rajtam. 🙂 De Neked kiabálni kell majd, h “Kulitoko” vagyok, ha azt akarod, h megálljak. 🙂

    Hiszitek vagy sem, tökre várom a holnapot, just a regular weekday, amilyen nem volt 100 napja 🙂

  3. Rendben, akkor majd szerda korul ismet erdeklodok 🙂
    Ha megkerlek es nem szamit tolakodasnak, egy mailt tudsz majd kuldeni az elerhetosegeidrol az itt megadott cimemre?
    Joejt mindenkinek 🙂

  4. Cső Árpesz!

    Szívből gratulálok a hatalmas kalandhoz, és ehhez a csodás teljesítményhez!
    Frontlineos kollégákkal folyamatosan követtük utadat, néztük a képeket, nevettünk jókat, ámultunk nagyokat. Remélem minden nagyon szép volt és biztos örök élmény marad.
    Most jön a kalandozás “negatívabb oldala” megkeresni a következő túrára a lét 😀
    Egyszóval üdv újra itthon!
    Képzeld, én is megtekertem a tervezett Budapest – Milánót! 1226 km lett a vége, a bicikliknek semmi bajuk sem lett, de még egy defekt se! Szlovénia gyönyörű volt, csak sajnos az 5 napból 4 napig esett. Olaszországban megnéztük Gradot, Jesolot, kompoztunk a Velencei-lagunában, megnéztük Velencét, Padovát, Veronát, Garda-tavat, Milánót. Végül megérkeztünk nővéremékhez.
    Állítólag felvettél minket a kjúba, várjuk a találkozást és a sörözést!

    Üdvözöl az egész HFLBPC és a HM BO is!
    Bence

  5. Szép munka volt. Én holnap (vagy holnap után) indulok. Igaz, csak Dánia a célom. Egyedül.

    Viszont van egy praktikus kérdésem: hogyan lehet egyedül boltban vásárolni? Mert, hogy minden boltnál lemálházni a gépet és becipelni a boltba nem mondható viccesnek.

    patkószeg

  6. Patkószeg! Szegről végről ismerjük egymást, az én elsőtáskáimmal fogsz tekerni 🙂
    U lakat, leláncolod valamihez a gépet, hogy a fal/ablaküveg felé nézzen az a táska, amiben a nagyobb értékeid vannak. a legnagyobb értékeid pedig magadnál maradnak (kormánytáska vállra)
    előtte esetleg megkérdezel egy helyit, hogy mennyire gáz a bringát az utcán hagyni leláncolva… nyugaton nem nagyon lopnak, persze sose lehet tudni.
    Aztán bemész a boltba, ahol ha szerencséd van, olyan irányban vannak a sorok, hogy ha keresztül nézel azon, amelyik a bringáddal egy vonalban van, akár a bolt túloldaláról is láthatod (ahogy ellopják, vagy kipaakolják… 🙂 ) Najó, nyugi, nem hiszem, h lesz akármi, de jobb résen lenni.
    Nagyobb plázák előtt szokott lenni biztonsági őr vagy valami portás féle.

    Bence, kerítünk sort találkozóra 😉 de ez a hét már teli… s még azt se tudom, mikor írom meg az utolsó bejegyzéseket. Jó volt olvasni h sikerült a túrátok! 😉 Grat!!! Üdv a kollégáknak!

  7. Léééénaaaaaaaaa!!! :))) Megérkezett a Pedalblues, nagyon-nagyon örültem neki, mikor megláttam (tök jól néz ki már első blikkre is) nagyon szépen köszönöm, különösen a sorokat az elejébe és az ázsiai külön fotókat! Most másra kéne koncentrálnom (vizsgára tanulás), de nem fogom tudni megállni, hogy ne olvassam el mihamarább.

    Teljességgel egyetértek a gondolataiddal, én ugyan nem jártam még Ázsiában, de sokat hallottam az ott élő igazán szabad és boldog emberek életéről. És ha valamire, hát egy dologra rájöttem a 100napbringa alatt: lehet akármennyi pénzed, vagy akármid az életben, nem ezen múlik a boldogság. Hanem azon, hogy mit kezdesz az idővel, ami megadatott. (from Gyűrűk ura talán?) 🙂

    Köszönöm mégegyszer a könyvet, hamarosan megkereslek mailben is! 😉

  8. Már NRÉ-ben írtam, de itt mégegyszer:

    Holnap, azaz csütörtökön a RadioCaféban beszélgetünk a Milliók Reggeli c. műsorban Ács Gáborral a 100napbringáról meg még ki tudja, miről… 🙂 Jó lesz, már alig várom.

    Reggel 8-tól! 🙂

  9. hali,

    bizony,i agree…és ami azt illeti én már jóideje keletre mennék nem nyugatra,megyek is ,amint tehetem,és amilyen csuda szerencsés vagyok már itthon is közel érezhetem magam azokhoz a népekhez :)))=>
    have fun and be naughty :)))Smile!,Vi:)

  10. Örülök , hogy megkaptad!Az európai körutam 11ezer km volt ,az ázsiai közel 7ezer, de europa csak egy hétvégi szalonnasütés ázsiához! Mongóliában 1nap alatt találkozol a 4 évszakkal ,ott aztán megbecsülsz minden megtett métert!Nappal 40fok ,útról ne is álmodozz,de valahogy mégis libabőrös leszel az érzéstől! Darjeelingen gondolkozz, igaz az legalább 8hónap! A hágók, a sivatagok,az út hiánya nagyon lelasítja a haladást, ja és a papírok beszerzése!Orosházán megbeszéljük a bemutatón, egy sör mellett! Jó olvasást, és film nézést!

  11. Nándi! Check this out: http://www.tourdafrique.com/dreamtours/show/46
    Emlékszel mit beszéltünk az alagútban, visszafelé Olderfjord-ba menet? No, hát ez pont az! 🙂

    Ahányszor csak eszembe jut ez az utazás (ez elég sűrűn megtörténik), végigfut valami a hátamon, és egy fantasztikus érzés kerít hatalmába… Pörögnek a képek a fejemben, a tájak, az emberek, a beszélgetések. Ahogy hallgatom a The Sounds-ot, kicsit újra Lappföldön vagyok, tekerek egyedül, a kormányradőlve, -2 küllővel. Abban is volt valami szép.

    A Tour d’ Afrique-ot egyébként Bo mutatta az ivaloi kemping konyhájában. Jövőre részt szeretne venni rajta.

    Földközi-tengert kerülni ki megy?!? 🙂

    100napbringa találkozó szervezés alatt…
    Újítások a szájton fejlesztés alatt… A Picasa-s képeket meg akarom csinálni úgy, hogy láthatóak legyenek Google Earth/Maps-en az útvonalra illesztve.
    Utolsó 3 bejegyzés megírásához várom a megfelelő hangulatot.

    Ha már megmondós youtube videóknál tartunk, az én nagy kedvencem:
    The Trick is:
    http://www.youtube.com/watch?v=mVQo63p3VbI

  12. Szia Árpi!

    Először is gratulálok a túrához. Kb. egy hónapja találtam rá az oldalatokra, azóta mondhatom függővé váltam a végére már “utolértelek” titeket és napi szórakozás volt olvasni, hogy hol jártok és mi történik veletek. Sajnálom, hogy hazaértetek. 🙂
    Mi ez a 100 nap bringa találkozó? Ez publikus? Ilyen illetéktelen kíváncsiskodók – mint én – is mehetnek?

    Lénához lenne egy kérdésem, ha még olvassa a fórumot. Hol lehet a könyvhöz hozzájutni? Én itt értesültem róla, azóta néztem már több helyen, de sajnos nem jártam sikerrel, pedig szívesen elolvasnám.

    Még egyszer gratulálok a nem mindennapi teljesítményetekhez.

    Melinda

  13. Úgy érzem, téged az ihlet csak út közben talál meg, javaslom, hogy péntek este kerekedjetek fel és minimum vasárnap estig tekerés és sátrazás. Mert nagyon várjuk már a történet végét (még ha tudjuk is, mi az 🙂 )

  14. Persze, hogy publikus – lesz! 🙂 Sajnos még nem volt rá energiám elkezdeni érdemben szervezni. Amíg úton voltam, csak az út volt, semmi más… Most minden más van. 🙂

    A találkozó épp arról fog szólni, hogy mindenki mindenkivel találkozzon 🙂 Tehát teljesen nyílt lesz, és mindenkit szeretettel várunk majd rá. Éppen ezért ki lesz itt hirdetve, egy külön bejegyzésben, hogy mikor, hol, hogyan. Just stay tuned – and be patient! 😀

  15. Két éve összefutottunk egy holland nyugdíjaspárral akik éppen túl voltak a Tour d’ Afrique-on és egy másik szervezett útra, a Paris-Dakar-ra készültek. Szóval hajrá, Bo, létezik élő példa nagy kalandra az ezüstévekből is!

    Amúgy egy ilyen cégben nagyon szívesen “dolgoznék”

  16. Melinda!A Campónában van még 4 darab, egy hölgy most vett, ő írta nekem!Van benne dvd is! Az új könyv is készen van már , a filmmel együtt, szeptember első hetében jelenik meg! Nézd meg a honlapomat http://www.eleterzes.hu, ott már fent van a könyv ismertető!Nekem sajnos már nincs,nagyon hamar elkapkodták, különben küldtem volna!Nyers, szókimondó,lélekreható mint a blues,ízes humorral vegyítve,ez a receptem ! Én szinte mindent feladtam ,hogy úton legyek, és ennek már több mint 25 éve, talán ezért is hiteles a könyvem, könyveim! Az új könyvem a neten is megrendelhető lesz, de több helyen is lehet majd kapni!Ebben van is dvd. egy óriási filmmel , és riportokkal! A honlapomon is vannak filmek ,riportok! Akik egy kicsit sem érzik a Bluest, azok igazán utazni sem tudnak, ők a turisták! Baráti Üdvözlettel! Léna

  17. Szia Árpesz!

    Engem is érdekelne ám a 100napbringa-találkozó 🙂 Tudom, hogy elmondták csomóan csomóféleképpen, de tényleg végigizgulta veled egy rakat ember ezt az egészet, és szerintem sok olyan van köztük, akik teljesen véletlenül bukkantak rád (lásd: én :P)
    Szóval egyetértek Melindával, én is nagyon szívesen megismerkednék veletek..
    Amúgy 18. kerületi vagy? Csak mert írtad, hogy közel van a reptér 🙂

    Dinnye

  18. Igen, lőrinci vagyok, földiek vagyunk?!? 😀

    Najó, látom nem bírtok magatokkal 🙂 Nem hivatalos és egyátalán nem biztos infók a találkozóról:
    aug29szombat munkanap este a Margit-szigeten egy kültéri szórakozóhelyen lesz talán a buli, de ezt még szponzorokkal, a hely tulajával le kell zsíroznom…

    lesz térképes-fényképes vetítés,
    ott lesznek az útitársak (ugye?!? :D), a szponzorok, ott lesz a bringa, úgy felpakolva, ahogy az úton volt, fogunk mesélni és lehet kérdezni, az egészet egy sörözés keretében gondoltam.

    De ez még nagyon v0.2 szóval semmire ne vegyetek mérget, csak arra, hogy lesz! 🙂

    Ha megvan minden konkrétum, írok egy bejegyzést róla, sőt, NRÉ-t, három kommentet, körlevelet a regisztrált tagoknak, stb… 🙂 Nem fog róla lemaradni senki! 😉 De ha igen, tartunk kettőt, just don’t worry! 😉 😀

    Léna, elkezdtük Zitával nézni a DVD-t, óriási! Jók a zenék, ott vannak a szeren… Ahogy kezdődik, Riders of the Storm… Fenomenális!!! 🙂

  19. No én is itthon vagyok! Így sokadikként hadd gratuláljak, fantasztikus volt a túrád, amíg itthon netközelben voltam, minden nap egy új élménnyel ajándékoztál meg minket, s kicsit közelebb hoztad hozzánk a bringázás szabadságát, be a négy fal közé. Majdnem egy hónapos utamon sajnos nem igazán tudtalak követni, így még van mit bepótolnom.

    Azért ez az Afrika nem egy egyszerű hely! Nem egy Skandinávia 🙂

    De azért jó volt!

    Üdv.:

    Pusi

  20. Árpi!Örülöl, hogy tetszik a film,de az csak a könnyvel jó igazán !Húúúú ha ez tetszik, akkor a mostanitól hátba rúgod magad! Na ez ott van a szeren!Sajnos az első vágásánál nem lehettem ott, de az új filmnél végig ott voltam, és az én stílusom szerint lett vágva.Ázsia nagyon más világ talán azért is annyira lebilincselő!Európában mindent előre ki lehet számolni, napokra, hetekre, kicsit steril,na ez Ázsiában mésképpen van ,ez le jön majd a filmből is!Daejeeling felé tekerve,saját bőrödön fogod érezni, milyen mikor nincs út, és más sincs!Több mint 40 országban jártam ,Erdélyt lassan már 20éve kutatom, de nekem még mindig az a csúcs!Eltudnám küldeni az új filmet,de így lelőném a poént!Orosházán majd meg nézzük!Remélem a 47-dik életévemet, már a Himalájában ünnepelhetem, de addig még sok víz lefolyik a Dunán! Várlak benneteket! Hidd el, ha egyszer belekóstólsz ebbe a másba,beleszerelmesedsz! Léna

  21. Igen olvastam róla,elismerem sőt emelem kalapom!Sajnos megsérült 20napunk, így kb 4-5óra volt a nyers anyag, amiből vágtunk 50 percet!Az én történetem teljesen más, nem a bringáról szólt!Két végéről égettem a gyertyát,4év alatt 4 középiskola, a személyimben Jimi Hendrix,orvosság csempészése a magyar menekült táborba, Ausztriába 82-ben! Erdélyi menekültek bujtatása, román forradalom élesben , rám fordult a tank, francia konvojjal élelmiszert vittem ki!Stoppal bejártam egész európát 80-as években, szóval Morrison ,Hendrix, és a hippi filozófia bűvkörében éltem élek!Van kutyamenhelyünk, ahol jelenleg 110kutya él!A szegedi egyetemen az életemből csináltak riportfilmet, ami már rajta van az új dvd-men!Soha nem voltam kerékpáros ,és nem is leszek,nem élek sportszerű életet, de azért eltekerek Darjeelingbe, mert ahogy múlnak az évek egyre jobban élvezem a szabadságot, és jó hogy 46 éves vagyok!Gyere el, iszunk egy jót!

  22. Hüha, azt hiszem lesz mit olvasnom Léna könyvei után is 🙂
    Idő, idő, időre van szükségem! 🙂

    A rekukról én is csupa jót hallottam, félek, ha egyszer kipróbálok egyet… 😛

  23. A mai napig nem értem, nem értettük , hogy miért bántott bennünket szinte egész végig az ázsiai expedíciónkon, ez a Zoli gyerek! Különben nincs semmi baj, már csak mosolygok rajta! Valami elromlott ebben a felgyorsult,mindenki mondhat mindent világban! Soha nem az a lényeg milyen gyorsan mész, hanem az ,hogy mit szívsz magadba, és soha nem a cél a fontos , hanem maga a vándorlás!

  24. Hahó!

    Bizony, lőrinci, Gloriett =D És gyanítom egy Kiserdőbe járunk futni 😀
    Aug. 29 nagyon jó lenne, bár gyanítom nem hozzám fogjátok igazítani a dátumot 🙂

  25. Szia Lána!

    Véleményt irok, röviden (igaz, még csak fél vélemény, mert felénél tartok a könyvnek) , és röviden azert, mert a “vendégoldalad zárva” és ez itt ugyebár másik csapat honlapja…
    Szoval nem találom a “bluest” a “pedál”-ban! Nem érzem a feelinget, utadban az utleirás izgalmát.
    Tul sok a kényelmes ágy, a szinte luxus vacsorák és vendégeskedések, konzulok és követek, rendöri felvezetés, sponzoralt hajout, követségen valo vendégeskedés (bocsi, de ilyeneket még nem hallottam, pedig ezekközüli északi országok egyikében élek.)
    Viszont kevés a tájleirás, s valahogy minden napod leirása végén azt várom, hogy mikor is szolal meg a tüzoltozenekar valamilyen jo talapalá valoval.
    Valahogy az izgalom nem kapott el – eddig! talán majd a folytatásban…
    Biztos, hogy a “hiba nem az Ön készülékében van”, s bocsi, hogy um. öszinte sajátszemléletü kritikámat leirtam, de tudod itt skandinaviaban nyitottak az emberek, ami a vélemény-nyilvánitást illeti.
    Talán a 100napbringa 100 nap izgalma hatása alatt állok még , s azert keveslem a hasonlókat könyvedben, s az is igaz, hogy magadrol azt irtad. nem vagy kerékpáros, inkább vándor…
    Szoval gondolom lehet, hogy az én szemléletemben van a hiba???
    No, de azert olvasom tovabb!!!……..
    üdvözlet
    s.

  26. A jó kritika mindig építő jellegű!Te vagy az első aki ilyeneket ír!Valószínüleg nem vagyunk egy korosztály,ezért látod másképpen ,de ez nem baj,de azért ettől függetlenül siker könyv lett!Nézd meg az Én kis falum című cseh filmet ,HRABAL írásából, Menzel rendezésében!Valószínű te halálra fogod magad únni, viszont én minden héten bele nézek, az Ecce Homo Homolkáékról már ne is beszéljek!Azt azért ne felejtsd el ,hogy Árpiék meg sem születtek még, én már úton voltam , és hol volt akkor még szponzorálás, a szót sem ismertem!Arról meg igazán nem tehetek, hogy meghívtak, vagy mikor megtudták ki vagyok, kifizette helyettem a hajós társaság a 30eurót!Úgy érzem attól nem leszek vagányabb, hogy ezeket elutasítom, szoptam eleget az életben!Azért csak körbe mentem egyedül bringával azt a 10886km-t!Több mint 30 laktanyában aludtam, mivel a gyulai tűzotóknak én hordtam szét a meghívót, az idei tűzoltó olimpiára!Akkor sem hagytam abba, amikor Litvániában megtámadtak ami majdnem az életembe került! Olvasd el a honlapomon az újságcikkeket, ahol még Litvánia is bocsánatot kért tőlem!(www.eleterzes.hu)Biztos, hogy kellenek a táj leírások, de én teljesen más dimenzióban élek és írok, talán ezért is kapkodták el a könyvemet! Sok utamról szinte nem is tudnak, mert hol volt akkor még ennek hír értéke!Hú ez a Pedálblues nem csak egy bringaút leírás, hanem egy életszemlélet! Akinek van humora az mindent tud, akinek nincs az mindenre képes!A bringa nekem csak egy eszköz, amivel tudom pótolnia a mára már megszünt stoppolást!Az emberek érdekelnek , az életük a kultúrájuk, viszont a táj is fontos része a dolognak!Kiváncsi lennék Árpira annyi idősen mint most én vagyok, mi lesz a véleménye, mert csalom Darjeelingbe és……!Nagyon sajnálom , ha nem érzed a bluest, erről nem én tehetek! Halgass Stevie Ray Vaughant!Az előadásaimon állandó telt ház van , és ez engem jóleső érzéssel tölt el!Nézd meg a riportokat a honlapomon!Gyere el szeptemberben a könyvbemutatóra, hely van bőven. és lesz egy kis hippi érzés!Legközelebb ha tudsz emailt írj már légyszi!Hosszúra sikerült de örülök, hogy nyílt és egyenes voltál!

  27. Sonni!Látod milyen érdekes , hogy azt mondtad, hogy mennyire jó a könyvben lévő film ,én viszont újra vágnám ha lehetne, mert szerintem jól el lett baszva! Igen ennek a könyvnek teljesen más a nyelvezete, aki zöld füvet, és patakot vár az csalódni fog!Azt és a mostani új könyvet, egy olyan ember írta, aki a blues, a jazz , és a cseh filmek világában nőtt fel, és számára a szabadság a legfontosabb dolog!Aki ezeket a könyveket olvassa, annak egy kicsit el kell szakadni a hagyományos sablonoktól!Hrabal nagyon értett ezekhez! Léna

  28. Szia Léna.
    Igen a dvd-t elöre megnéztem és az tetszett…
    Lehet, hogy ezért vártam -ha nem is “többet”,de – kicsit mást a könyvtöl…
    No, de mondtam, hogy olvasom tovabb, s hogy most “visszatértél” Franciaorszagba, máris találok olyan leirásokat, amely örömömre szolgál(t) olvasni…
    Szoval, még van hátra (sajnos egyéb dolgok miatt nem tudom lélegzetvélnyi idö alatt kiolvasni…).
    Emelett belátom, hogy nem kell “keresni” más bringások “stilusát”, s ha ezt nem teszem, akkor megérthetö, felfogható, s átérzem a Te szabadságvágyad és érzéseidet, s végéhez érve könyvednek már “dalolni” fogom magam is a pedalbluest.

  29. Sokan sokféleképpen megéljük a kerékpártúráinkat, de valahogy a szabadság mindegyikben benne van. Emlékszem, egy lány közvéleményt kutatott a bringaexpó-n, kérdezte, hogy ha egy szóval kéne elmondanom, mit jelent a bringázás nekem, mi lenne az? Persze kitalálhatjátok a választ…

    Ugyanígy mindenki rájön arra is hamar, hogy maga az út a lényeg, s nem a megérkezés. Persze élményekkel teli tarisznyával megérkezni is más érzés lesz, de éppen az út miatt.
    + ha ezekhez még hozzávesszük, h más kultúrák fiaival-lányaival találkozhatsz, na meg mindenhol az a feeling, hogy igen, a saját erőmből jutottam idáig… akkor… wáááhh, nem is értem, miért nem bringatúrázik mindenki!?? 🙂 De én azon leszek, hogy meggyőzzek mindenkit! 😉 Ennél nagyobb buli a világon nincs. Gyakorlatilag az egész világ egy gyönyörű játszótérré változik a kerekeid alatt.

    Amúgy Léna, csak hogy kicsit megnyugtassalak, azt hiszem, javulóban van a helyzet! 😉 Legalábbis én hiszem, így látom. Rengeteg túrakerékpárossal találkoztunk az úton. Persze minden relatív, de emlékszem, Németországban néztünk, hogy miért csak az idősek bringáznak, aztán északon rájöttünk, hogy a fiatal németek is tekernek, csak nem odahaza… 🙂 Hazafelé a reptéren találkoztunk 3 magyar sráccal is akik egy tájfutóversenyt segítettek rendezni Stockholm mellett, bringával nyomták Budapesttől odaáig.
    És akkor most csak megemlítem Fajt Benőt, Bo Barta-t… Tele a világ őrültekkel 🙂 az Adab.hu-n olvasható Elek Laci (patkoszeg) túrája Koppenhágáig – ami éppen tart!

    A héten volt nálunk Flo és Oli, a Luxemburgi vendéglátóim. Pozsonytól tekertek Budapestig, ahol vendégül láttuk őket a szüleimmel két éjszakára, és Zita körbevezette őket kicsit a városban. Számomra a legjobb érzés az volt, hogy én vettem rá őket egy ilyen fajta utazásra, mert amikor megérkeztem hozzájuk Luxemburgba, akaratlanul is olyan lelkesen meséltem az utamról, hogy kedvet kaptak valami hasonló kalandhoz, íme a ref. a cs-n, amit írtak a kerékpárútjuk után:

    It was a great honour for us to be hosted by Arpad and his nice parents in
    Budapest. Excellent welcome, food, visits of the city with Zita (Arpad’s
    girlfriend) and so much attention from the family for us. Thanks again for
    inspiring us, we will always remember this fantastic biking experience in
    Hungary and Slovakia. FlOli

    The Time is Now! 🙂 Nyeregbeeeeeeeee!!!

  30. Sonni!Tegnap kaptam meg életem legjobb kritikáját! A rövid történet! Kölcsön kérte a Pedálbluest egy mozgás sérült srác aki már olvasta , de el akarja még egyszer! Egy kocsmában kellett leadnom egy olyan csajnak akiről tudom , hogy utál olvasni! Ma beszéltem a nővel, aki arra kért, hogy egy pár napig hadd maradjon nála, mert beleolvasott, és nem bírta letenni! Komolyan mondom elérzékenyültem! Jól esett! Én nem arról írok hogyan bringáztam, hanem arról , hogy mi történt velem! A habitusomnál fogva ,és a nyíltságom miatt, mindig történik velem valami,ami az átlag emberrel soha! A kedvenc hangszerem a pofagyalu (szájharmonika) ezért le írok valamit. A fehér emberek között jóval több a képzett zenész, de amikor egy feka meglebegtet egy hangot, leborulsz ,sírva fakadsz a gyönyörtől!(Little Walter) Nekem ez az egész nem egy kéthetes szabadságról szól! Léna

  31. Lena!
    Egy El Caminos zarándoknak ne add kölcsön, mert Finisterraban elégeti!
    (Ennél a résznél egy kicsit magam is “elakadtam”)
    Nem kötelezö az El Caminot megközeliteni, hiszen az zarándok Ùt, s nem biciglis turista…

  32. Te Sonni, most miért ne mentem volna arra, különben meg rengeteg a biciklista!Sokat gyalogoltam én is, és sok furcsa figurával találkoztam!Volt egy küldetésem, egy maroknyi magyar földet kellett vinnem Nicolas Müller sírjára, aki egy világhíres fotóművész volt! Beérve Portugáliába még sokáig találkoztam vándorokkal! Nem kell elájulni azért minden Caminos vándortól, láttam csoportokat üvöltözni, és szemetelni! Különben nem ez miatt szakítottam Európával, hanem nekem már tulságosan steril!

  33. Árpi!Most megfogsz lepődni! Itthon abszolút nem bringázom,csak a kocsmáig meg vissza,de ha elmegyek akkor hónapokra!Túrabringással én is találkoztam,de a vándor már kihalófélben van! Nagyon félek ,hogy ez is elfog tűnni, mint életforma, úgy ahogy a stoppolás is!

  34. Sej, Nagyabonyban
    csak két torony látszik,
    De Majlandban harminckettő látszik.
    Inkább nézem az abonyi kettőt,
    Mint Majlandban azt a harminckettőt!

    🙂

  35. Reku Papa!

    Köszönöm a felajánlást szépen, de
    – a szponzorom megharagudna, ha nem az ő rekujait ülném meg 🙂
    – a saját, jó üreg, azóta 13. küllőjét is elhullajtott paripámat sincs időm megülni

    Viszont hamarosan lesz egy kis időm, lefixálom a találkozó időpontját, és olyan programmal állok elő, hogy csak néztek majd, mint a moziban! 🙂

  36. Léna.

    Szoval, elolvastam végig (vége´n már kissé nehezen…) a Pedalblues-t.
    Felekönyvnél itt feljebb már megirtam gondolataimat, igy azokat fenntartva, de nem ismétlem. (lásd feljebb!)
    Azt is megirtam már, hogy amikor “elöször” jársz Francia földön, no akkor már végre nem a luxullusi vacsorákrol, meg tüzoltozenekarrol szolt a “muzsika”, akkor kezdtem “élvezni” e könyved, ami aztán pár oldal múlva, ahogy jött, ugy ahgyott alább, amikor az eléggé idétlen (magán vélemény!) leirást akartál volna adni El Caminorol. Èn még nemigen találkoztam olyan szituval, hogy valahol udvariasan az emberre köszönnek, s “anyád”-zva fleljen bárki.
    Ugylátom, bárki csak “magyar” lehet. nem tartom jo ómen-nek.(Mondjuk azt sem igazán értem, miért kellett vallási témát kifigurázva ebbe belekeverni, de a szerzö biztos megirandonak tarotta eme gondolatait…)

    Szoval eléggé hullámhegy és völgy a leirásod, megitélésem szerint, s végefelé már egy kicsit amolyan “Rejtö Jenös” ,amikor ismét esténkénti témaként az éppen soros városi tüzoltobrigád, hozatja, vagy éppen fözi neked a 11 és ½ fogásos vacsorát. Vagy ingyen hotell, vagy ingyen vacsorák és mindenütt népünnepély!

    Sokszor könnybelábadt a szemem, mert azok a szép 100napbringas napok jutnak eszembe (végigkisértem elsönaptol kezdve fiuk utját, a mai napig, pedig már lassan két hete, h vége….), szoval eszembe jutott, amikor áztak, fáztak, naponta 40 virsli, aztán megint virsli, utána virsli, utána megint virsli…/van még tovabb, mondjam még??? Virsliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!/
    aztán vendégségben (???) (couchsurfing., avagy éppen International 1omilliard * os Open Sky Hotel!!!) egy kis zabpehely, tea, oke voltak talán néha finomabb falatok is, de saját zsebükre…
    De örömmel tették, fáztak , áztak és tekerték, ugy, ahogy a Nagykönyvben, az Alapelvekben meg van irva, mert saját örömükre tették, ázva, fázva…
    Szoval semmi lux, semmi lax(lazac), kaviar és egyebek és mégis megtették ezt a hatalmas 1oonapos utat…

    A nyáron több magyar bringás utját megnéztem itt a weboldalakon, és mit tesz Isten, inkább a 100napos Fiuk turájához hasonlo örömöket, keserves utakat és mégis boldog tekerést olvashattam, igy nem tudok más következtetést levonni, mint inkább ez az “általános”, ha szabad ezt mondani.Pedig általánositani nem akarok, minden személy, s annak utja inviduell, de tény, hogy ha kell valahová “X”-et tenni, voksomat a 100napbringa és sok-sok hasonló -magyar-bringás mellé teszem!

    Hadd ajánljuk (senki nem kért meg, hogy reklamozzam vagy ajánljam…tehat magamtol teszem) itt e honlapon szereplö Alapelveket, s abban leirtakat, s akkor, ha az ember összetalálkozik e brinásokkal utjuk közben felismerhetö bennük az a km-ekben nem mérhetö öszinte felszabadult boldog érzés, amit igy hivnak:
    “Enjoy the ride!”

    üdvözlettel
    sonni
    Utoirat:
    1.,
    Boldogult dédnagymamám Matild néni Motalábol erre mondta hajdanán valahogy igy:

    “Hej vitézek, bringás fiuk, aranyos leventék, bárcsak én is köztetek lehetnék…”
    Ö ma is tekeri Motala és Odafent között valahol féluton…,
    2.,
    Ez egy magán vélemény, amiért a honlap tulajdonosának, szerkesztöjének nem biztos, hogy azonos a véleménye, ezért felelösséget kizárolag e sorok iroja vállal!
    3.,
    Remélem Léna, ezért-azért harag nincs!
    4.,
    100napbringás fiuknak a legközelebbi ujtukhoz Matild nénitöl kérünk ajnlásokat, “menlevelet”
    Biztos siker!!!
    Elég lesz 1000napbringa-ra is!!!

    Amen!
    Ugy legyen!

  37. Nem haragszom nincs miért!Ennek ellenére elkapkodták ,sőt még most is keresik! Valószínünek tartom , hogy nagy a korkülönbség köztünk, és teljesen más az érdeklődési körünk, azért írtam , hogy te ,az Én Kis falum című Menzel filmen elaludnál, nekem meg ez az alap!Én mikor ezt elkezdtem akkor még nem volt ilyen nagy a szabadság, csak a szocialista országok, és Jugoszlávia, az is kérvénnyel! GYALOGLÁS, STOPPOLÁS,fillérekből ,esővizet ittunk. vagy gyümölcsöt szedtünk az út szélén!A mostani generáció már sokkal szerencsésebb, ezért irigylem egy kicsit őket, de semmi másért!Nem szeretek így nyílvánosan irogatni, mert sajnos az internet arra is jó, hogy különféle álneveken csúnya dolgokat írjanak!Én még stoppal mentem fel Pestre az Ecseri piacra, hogy meg vegyem az Atom Heart Mother című Pink Floyd bakelit lemezt ami akkor 800forint volt!(1980-ban) Most ez egy kattintás és ott a lemez! Eltünt valami, eltünt a varázs!Ez a könyv nem annak a klasszikus bringás társadalomnak szól, már csak a nyelvezete miatt sem!Könyv írás után mindig elküldöm a kéziratot, egy olyan helyre ahol, írással, és könyvkiadással foglalkoznak Írástudó emberek, ahol több generáció dolgozik együtt!Semmit nem bízok a véletlenre,de azt tudom , hogy pillanatok alatt elfogyott, és még most is keresik!Van aki technót hallgat, van aki Jaco Pastoriust (ő volt a basszusgitár Hendrixe) mindenkinek szíve joga választani!Lassan 30 éve ,hogy uton vagyok, remélem ezek a srácok ennyi ídő múlva is az utakat róják!Nem álltam be a sorba, de az igazat megvallva, már nem érzem olyan jól magam!Itt van például a kutyamenhelyünk 120 kutyával ,és csak egyre több lesz a kidobott kutya!Elkeserítő!Az meg ,hogy az útjaim során szinte mindig segítenek arról nem tehetek, elutasítani nem fogom attól nem leszek vagányabb, szoptam már eleget! A Gobi sivatagban is segítettek a nomádok így úsztunk meg két homokvihart Pista Barátommal!Filmezek, fotózok, emberekkel ismerkedek ezért utazom! Nem régen hívtak meg Keszthelyre előadásra a nagyszínházba,telt ház volt, és vissza hívnak!Láttam a Taxi 4 forgatását, bele akadtam a Tourba ahol rendező meghívott, a vb döntőt 300franciával szurkolhattam végig,és egy dél afrikai fickóval Ten Years After hallgatva füvet szívtunk francia szölőtőkék között!Most csak kiragadtam egy-két dolgot, csak azért , hogy lásd hogy jó ha az emberekkel barátkozol, attól még ugyan úgy bringázhatsz! Az expóra is meghívtak ,ott találkoztam először Árpival aki tanácsot kért tőlem Skandináviával kapcsolatban!Van egy olyan játék, hogy veszíts el egy könyvet, amihez már több mint 50 író csatlakozott! Az én könyvemet Pesten találták meg egy parkban! Pesti srác volt a megtaláló aki azt írta, hogy kétszer is elovasta annyira tetszett a sajátos humora!Jó hogy van saját véleményed, de úgy érzem nem volt valami zaklatott az életed, persze ez nem baj! Pár hete vendégeskedett nálam egy 64éves bringás aki több mint 5hónapja van úton, Kőbányáról indult el!Pár napja hívott fel , felköszöntött, és örömmel újságolta ,hogy elolvasta könyvet ,és kurvára bejött neki! Na ezek a dolgok tartanak életben!Ahogy írtam Darjeelingbe készülök, na majd arról is vitatkozhatunk egy jót! Mondjuk az nem most lesz , mert előtte el kell adnom az új könyvemet, abból finanszírozom majd az anyagi részét!Szeptemberben gyere el ,hely van bőven , lesz pörkölt főzés, ivászat és világmegváltó beszélgetések!A Bringa magazin régi főszerkesztője Pálos Pista barátom is imádott itt lenni! Gyopárosfürdő. szürkemarha gulya, vadrezervátum van itt minden!www.eleterzes.hu (nézegesd a riportokat)Harag nincs sőt , de szerezd meg az Ecce Homo Homolkát! Alap!(Cseh film 1968)NAGYON BARÁTI ÜDVÖZLETTEL!

  38. Majdnem elfelejtettem! Nézd meg a moly.hu-t!Ez egy olyan oldal ahol könyveket veséznek ki ,és pontoznak az olvasók! Nagyon érdekes! A PEDÁLBLUES is ott van ,csak üsd be a keresőbe! Én éppen Lou Reed életét olvasom, zseniális a fickó, megér vagy 5 csillagot! Ajánlom a Rock and Roll Animal című lemezét, ami nekem még bakeliten van meg ,holland nyomásban!Ja, és biciklizés közben én is ázok, csak én már ilyeneket nem írok!Emlékszel a film végén milyen volt a lábam , a tűzőnap ,hogy elintézte!?Remélem nem követek el nagy szentségtörést ha leírom az új könyvem előszavát amit a könyv lektora írt! AJÁNLOM EZT A KÖNYVET MERT korrektori munkám során igen sok műfajjal találkoztam, és mindegyikben felfedeztem valami szépet, valami hasznosat. Egy-egy családitörténeti könyv kapcsán átélhettem a régi korok emberének életet,ízelítőt kaphattam akkori szokásokból.Örömmel javítottam receptes könyveket, melyek íz-és illatáradattal ajándékoztak meg. Az irodalmi művek szókincstára lenyűgöz, a könnyedebb írások gyönyörködtetnek, és még sorolhatnám tovább. Szemléletemben nem vagyok a beatkorszak nemzedékének gyermeke, bár olvastam Jack Kerouac,Allen Ginsberg,Updike, Salinger műveiből, hallgattam a Hobo Blues Band zenéjét, de nem azonosultam ezekkel. Nézzük Léna könyvét! E könyv szerzője hiszi és vallja Kerouac életérzését, amit oly pontosan át is ad nekünk,olvasóknak,hogy már-már magunkénak érezhetjük világfelfogását. Mire számitson, aki kezébe veszi Az úttörőtábortól a pekingi kacsáig című könyvet? Bizton állíthatom, a vonaton utazó nem hallja majd a kerekek kattogását, a kandalló előtt ülő a fa ropogását.Odakint tombolhat a nyár, netán hullhat nagy pelyhekben a hó,de mindez sokadrangúvá minősül, mert Léna elragad bennünket, visz minket magával az Úton, így vele együtt fázunk és izzadunk, félünk és nevetünk. Reméljük ,legközelebbi utadon is társak lehetünk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Security Code: