A száznapbringás egy napja

Mivel már érdeklődtetek felőle, megírom hogyan telik egy száznapbringás átlagos napja. Célszerűségből nem a felkeléssel kezdem, hanem a tekerés végéhez közeledő időponttól.

kb 16:00-18:00

Rövid megálló, tanakodás, a táborozási lehetőségek felmérése térkép alapján, útbaeső települések kiválogatása vízfelvétel céljából, és a vacsorához esetlegesen hiányzó hozzávalók utolsó beszerzési helyének megtippelése. A közben keletkező üresjárati idő felhasználása vizelésre. Egy száznapbringás estére és másnap reggelre átlagosan másfél liter ivóvizet használ, ami felkerekedhet akár három literre is, amennyiben fürdési lehetőség nincs a közelben (patak, folyó, stb). Elvihető élelmiszer pótlására szinte kizárólag városok alkalmasak, különösen igaz ez a Franciaországhoz hasonló helyeken.

kb 18:00-19:00

Az ideális táborozóhely keresésének tényleges, fizikai megkezdése. Eddigre már meg kell lennie az aznapra szánt út 90-95%-ának, így a szállás megtalálásáig felvett kilométerek segítségével a napi táv nagy valószínűséggel teljesül. A legjobb sátrazóhely valahol két település között félúton helyezkedik el, domboldalban, fák mellett, egyenes, füves talajon. Ha még folyó/patak is van, az már kánaán.

kb 19:30

Megállás, a kerékpárok lemálházása – köszönhetően az MSX táskák zseniális rögzítési módjának – kb 10 percet vesz igénybe. Sátorállítás fél óra alatt, derékaljak felfújása, hálózsákok elhelyezése. Mielőtt a cövekeket leverjük, tájolóval a keleti égtáj megállapítása, és a hálófülke orientálása történik.

kb 20:00

Sötétedés kezdete, esti ruházat fellövése, gázfőzők begyújtása és a főzés következik. Bonyolultságtól függően ez akár 23:00-ig is eltarthat. Időszükséglet: instant szarok – 10-15 perc, jobb rántották – 20 perc, virslisütés – 20 perc, spagettifőzés – 1 óra. Minden megadott adat per két személy értendő.

kb 22:00

Fogmosás, alvás (mélyen).

kb 07:00 (természetesen ettől megkésve)

Ébredés, alapvető életfunkciók beindulása, bokorkeresés… Hálózsákok, derékaljak elbontása kb 20 perc alatt, arcok összerakása.

kb 07:30

Opcionális reggeli, sátorbontás, pakolás, összesen legfeljebb másfél óra alatt. Nyilván mindenki sejti, hogy a sátor lebontása több időt vesz igénybe, mint a felépítése, de összeszokottan, rutinos mozdulatokkal egyre jobb, és jobb időket lehet elérni. Egy ember (önkéntes, becsületi alapon választódva) a szemetet a következő kukáig (bármilyen messze is legyen) szállítja.

kb 08:30-09:00

On the road again, avagy az első pár perc pörgetés a kerékpáron, szép könnyen, fogmosás menet közben. Nagyobb etapok esetén az indulási időpontok akár két órával korábban is lehetnek.

kb 10:00

Az esetlegesen elmarad reggeli pótlása, vagy 10 perc pihenő, közben természetesen vizelés.

kb 13:00

Ebéd: kebap, hamburger, kebap (sok hússal), esetleg pizza, kebap, vagy hideg (pudingok, tejberizs, felvágottak-sajtok kenyérrel, stb), vagy két kebap. Ebédhez néha egy sör is befér, aminek következménye egy újabb 10 perces szünet fél óra múlva.

kb bármikor

Vásárlás reggelihez, vacsorára, amikor éppen keresztezünk egy nyitott boltot. A zsákmány nagyjából testvéries elosztása cipelés céljából. Előnytelen termékek: kenyér, és sör (térfogat okán).

kb 15:00

Délutáni pihenő, maximum 20 percben, általában valamilyen más leszállást igénylő tevékenységgel egybekötve (pl fürdés – biciklivel nem hajtunk a folyóba).

És vissza az elejére, körbeértünk, mint a kerék.

Ádám