Hozzávalók a Boldogsághoz

Hazafelé a gyönyörű, de egyhangú Lappföldön egyedül tekerve azon gondolkodtam, hogyan lehet igazán boldogulni az életben. Oké, hogy most száz napig elvagyok itt a bringatúrával, ez szép és jó, és örülök, hogy amennyire lehetett, minden percét élveztem (és élvezem!!!), még néha az olyanokat is, amiket sokan az ellenségüknek sem kívánnának, de mi lesz ezután?
Pontokba szedtem, hogyan szeretnék BOLDOGulni. Lehet triviális, közhelyes és “voltmár” jelzőkkel illetni őket, és lehet nem egyetérteni, vagy egyetérteni velük, hozzájuk szólni, vagy kiegészíteni őket, harjá!

“Always look on the bright side of life!”
Még akkor is, ha gyakorlatilag éppen nem látszik ki belőle egy apró fényes folt sem, legbelül mindig tudd, azért hord a föld a hátán, hogy élvezd az életed és boldog légy! Gondolj arra, hogy milyen jó, hogy épp nem zuhant rád egy műhold! 😀 …avagy “Enjoy the Rain” ugyebár! 🙂

Álmodj nagyot!
Merj nagyot álmodni! Ne törődj vele, ha elsőre őrültségnek tűnik, annál jobb! Ha mások megvalósíthatatlannak, vagy boldondságnak tartják, az csak motiváljon! Épp elég, ha egy ember tudja róla, hogy frankó dolog, és megvalósítható! Ha elhiszed, képes vagy rá!

Éld meg MOST!
Sokan, sokféleképpen megfogalmazták: The Power of Now, Carpe Diem, élj a mának, ma van a tegnap holnapja, hátralévő életed első napja, és még sorolhatnánk. A lényeg, hogy ne várd, hogy majd holnap, vagy majd “ha odaértünk”, vagy “ha felértünk” akkor lesz jó… Élvezd magát az utat is, éld át a pillanatot! Ne várd, hogy majd akkor lesz jó, ha… ha lesz párod, ha előléptetnek, ha pénzed lesz, ha végre leléphetsz nyaralni… NEM! Most jó, most élsz, ma élvezd az életet!
Ezen az utazáson végig tisztában voltam vele, hogy ez életem talán legnagyobb kalandja. Igyekeztem minden percét így megélni – legyen az eső, vagy szembeszél, vagy sátorállítás egy nehéz nap végén – és azt hiszem ez egész jól sikerült is. A sok bringázás közben volt időm gondolkodni ezen. Ha ez száz napig most sikerült, miért ne sikerülhetne általában is az életben, egy évben 365 nap? 🙂

Csináld azt amit szeretsz, és csináld nagyon!
Ha már valamit elkezdtünk, csináljuk szívvel, lélekkel, őrült nagy lelkesedéssel és kitartással. Máshogy lehet, hogy nem is igazán érdemes. Ha nem csináljuk elég odaadással, lehet, hogy jobb, ha másra hagyjuk a dolgot, és olyasvalamire váltunk, ami után jobban tudunk lelkesedni. Ha ez nem megy, a másik út, hogy megtanulunk lelkesedni iránta – mikor melyik a járhatóbb.

Állj meg, és gondolkodj!
Néha érdemes kicsit lassítani, megállni egy-két pillanatra, és elgondolkodni azon, hogy jó-e az, amit csinálunk? Jó felé haladunk, jó irányba tartunk-e, biztosan jó úton járunk-e? Itt gondoljon mindenki, amire akar, akár apró dolgokra is, vagy ilyesmikre, hogy tanulmányok, karrier, párkapcsolat, életcélok, stb…
Két dolog történhet:
– Megbizonyosodunk arról, hogy helyes dolog, amit csinálunk és jó úton járunk. Ezután nagyobb meggyőződéssel fogjuk tenni a dolgunkat, természetesen mégnagyobb lelkesedéssel és eredményekkel.
– Rájövünk, hogy nem pont így vagy nem pont ezt kéne tennünk. Ez első körben már egy jó dolog, de az igazán nehéz lépni lesz, változtatni.

Kérdezz, felelek!
Ne félj kérdezni, ha nem tudsz valamit, és ne szégyeld a tudatlanságod! Hülyén meghalni még rosszabb… És ne legyél rest, se irigy megosztani másokkal a tudásod. Képzeld csak el, ha így tettek volna őseink, még a kezdetek kezdetén éhen-szomjan pusztultunk volna. Ha megpróbálnék egy listát írni, arról hogy kik azok, akik tanácsai, válaszai életre keltették bennem, vagy csak befolyásolták a 100napbringa projectet, igen hosszú lenne a sor. Tudást és szeretet a legjobb és legkönnyebb adni.

Mindent el lehet viselni, csak akarni kell
Eszméletlen dolgokra képes az ember, ha akar. Már-már hihetetlen, mi mindent el lehet viselni, ha akarja az ember.

Olyanok a dolgok, amilyennek megéljük őket
Anno azért húztak meg a főiskolán, mert nem hittem el, hogy én képes vagyok megérteni a fizikát. Volt egy tanár, aki úgy adta elő, mintha az egy húú de nehéz, bonyolult dolog lenne… Pedig nem az! Következő évben nevetve átmentem, már nem is értettem, mit nem lehetett azon érteni. Ugyanígy van ez mindennel. 1000km-t letekerni ma már nem tűnik nekem soknak. Adj egy hetet, meglesz vidáman, málhákkal, hegyekkel, széllel, esővel, széles mosollyal az arcomon. Csak el kell hinnem, hogy ez nem sok, sőt, igazán élvezheto. Ami mások szemében kín, az nekem öröm is lehet, ha úgy állok hozzá. Ha valamit élvezni akarsz, élvezni is fogod! Ha valamit szépnek akarsz, szép lesz.

Little by little
Avagy Rome wasn’t built in a day… Tűzz ki egy célt, bontsd fel apró részekre az odáig vezető utat, és szépen apránként valósítsd meg! Így tudod mérni, hol tartasz, mi az ami már megvolt, s mi az ami még hátravan. Szerintem sokkal könnyebb így bármit elérni. Arról nem is beszélve, hogy a végén már visz a lendület, amikor már látod, hogy túl vagy a javán, a nehezén.

Take your time
Az idő a legfontosabb az életben. Gazdálkodj vele okosan, és fordítsd arra, amit szeretsz, ami úgy érzed hasznos, és legfőképpen arra, mit élvezel. Fordítsd arra, ami boldoggá tesz. Csak egy életet van, időd véges, érdemes tehát hasznosan, értékesen tölteni minden percet – amellett, hogy sosem felejted el: Enjoy the ride! 🙂 A pénzzel viszont vigyázz! Valamennyire szükséges feltétele a boldogságnak, de közel sem elégséges! Rengeteg boldogtalan “gazdag”-embert látni és annyi “szegény” boldogat…

Do NOT worry! – Especially not in advance!
Az életben szeretnénk vagy sem, mindig fognak velünk előre nem várt események történni. Ezeknek egy része óhatatlan, hogy nem lesz kedvező számunkra. Ilyenkor egy cifra káromkodás még belefér, de ezután tovább bosszankodni felesleges, csak emészti magát az ember vele. Meg kell oldani a problémát, vagy el kell kerülni, aztán levonni a tanulságot, hogy legközelebb ne történhessen meg velünk, és kész.
Sokszor pedig teljesen feleslegesen aggódunk olyan dolgokon, amik még nem történtek meg, esetleg nem is fognak. Aggódni a jövőn szintén hülyeség! “Majd lesz valahogy, olyan még nem volt, hogy ne legyen sehogy.”

Nincs sértődés, nincs harag!
Bár már csak rövid ideig, de még magam is képes vagyok ezekre az érzésekre. Pedig mind a kettő hülyeség, értelmetlen ilyesmire pazarolni a figyelmünket.

Írd le!
..avagy szó elszáll, írás megmarad. Nem feltétlenül mások számára – Magadnak is írj le néha dolgokat! Tudom, hülyeségnek hangzik elsőre, én is azt hittem, de működik! Írj “to do” listát, checklistát, vagy mindegy minek hívod, csak írd le a dolgaidat, teendőidet, vágyaidat, álmaidat, céljaidat, bármit… Lehet az egyszerű lista a túrához való cuccokról, vagy fontos életcélokról, mindenképpen jó leírni. Ha leírod, nem felejtődik el, nem hesegeted el a gondolatot, hogy még ezt meg kéne tenned, be kell pakolnod, el kell intézned, véghez kell vinned. Ha le van írva, ott piszkálja a csőröd, amíg ki nem pipálod. Utána viszont milyen jó érzés, egy teljesen kipipált lista… 🙂 Ha leírod, azzal tudatosítod is magadban, mit kell tenned, mi az utad, mi a célod.

És lám, ez is egy lista volt. Újraolvasása kötelező minden hó elején! 🙂

19 comments

 1. Megnéztem Nándi mind a 432 db. fotodat, s a köztük levö jópár videot…
  Már korábban valahol irtam a ”Szent Háromság” -rol, mely Bennetek, bicajosokban lakozik: 1.,
  ”Enjoy the ride!” (bringas módra), 2., Második dolog szabadon választott, s harmadik a fotozás!
  Ez veszett el Bennetek, azaz inkább ez lakozik Bennetek!
  Ahány bringás, annyi csodálatos fotok, s igy természetesen a tieid is: a 281 es fotodtol egyre hangosabban *hörögtem* :-), aztán 286,(ahol azt mondtam, ha festményben lenne, giccsesnek tartanám…(!),311, 320 asnál hatalmasat orditottam a *gyönyörtöl* vagy az *örülettöl*(?), 322 nél ,meg hangosan mondtam: Van Isten, hogy ilyen fotosokat teremtett…!!!
  Köszi.
  Nagy élmény volt!
  Neked (Nektek) az út, nekem a fotok!
  Ennyi!
  Ennyit akartam mondani!
  sonni
  Ps.
  a 433 dik fotot hiányolom csupán, még Peströl irtad, megnyugtatva engem a fenti meterologiaval kapcsolatban, hogy talán éppen a *Jegesrizlig* szüretre érkezve Nordkappra, hidegekröl szo sem lehet, igy lesz *fürdösfoto*, még (ahogy irtad) akkor is, ha jégcsapok (?)meredeznek, avagy lógnának (:-) rajtatok…
  Nos, sem jégcsap, sem foto…(dokument nyet!)
  S mégegy: aranyos a fotod a jó *öreg* Aurora *cirkálóról*, miután valamikor szétlötte Téli Palotát, most mint nyugdijas Quenn See cruise ship, békésen tengeti öreg napjait, békés öregecske nyögdijasokat ringatva fedélzetén a mégbékésebb fjordok lágy habjai között…(valahol a hegyoldalban látható a még megmaradt, de ahajoról kivágott ágyú is…hiába, mamár b´késebb idöket élünk… 🙂

 2. Halihó!

  Én is gratulálok a sikeres túrátokhoz!
  Kemény csávók vagytok!
  Mindent végigcsináltatok a terv szerint, ehhez tényleg iszonyatos elszántság kellet…

  Az egyetlen kis szépséghiba szerintem, ami most jött elő igazán: a fotók.
  Asszem már a tavalyi athéni túrához is beírtam valami olyasmit, hogy a fotók egy része túlságosan sötét lett. Ez most is kijött (Nem tudom ugyanaz-e a két gép?). Pl. a havas hátterű képeknél alig látszanak az arcok, táblafeliratok, stb. Nándi fotóival összehasonlítva látszik, hogy mekkora különbség van fényképezőgép és fényképezőgép között. Az ő képein valahogy a színek is sokkal élethűbbek. Vagy ez csak nekem tűnik így? Ugyanazt a túrát végigfotózva egy kis kompakttal, és egy komolyabb géppel ég és föld lehet a különbség, ezt saját tapasztalatból is tudom.
  A videók viszont Árpesznél jobbak! Kedvencem a sátorverés “Benny Hill módra”, azt már nem tudom hányszor végignéztem, de még mindig zseniális…

  Na további jó mulatást!

 3. Mehmet Krcsi törököt fogott…vagy spanyolviaszk…, hogy melyik, s milyen géppel lehet jobb vagy rosszabb fotot késziteni.
  Nándi jelezte is: válogatás nélkül, ‘ömlesztve* lettek a fotok felrakva.
  Nomármost ez a bringa tura nem fotoversenyröl szólt, több száz, ezer foto között lehet gyengébb.Az is ok, hogy egy-egy video valoban nem *kristálytiszta*.
  Szoval a teljesitményetek fenumenális, s eszetekbe ne jusson hatalmas (sulyu) egyéb fotomasinákat cipelni a turákra magatokkal, s nem kell eldobni a jelenlegi kis kompaktkameraitokat sem, hanem duplázzátok meg a kilometerket, s toljatok még több fotot ezekkel a kis kompaktokkal…
  Várom Nándi mai fotoadagját… 🙂

 4. Mindketten kompaktgéppel nyomtuk Nándival, ha nem így lett volna, sokkal kevesebb kép készült volna. A nagy gépet nem tudom előkapni 25km/h-nál a hátsózsebből, és lőni vele 2mp alatt egy képet a tájról. Szóval kompakt gép marad 🙂 És majd figyelek a sötét képekre! Egyébként amit írtál, az azért lehet, mert alergiás vagyok a kiégett égre. Nem néztem meg még Nándi képeit, de van egy gyanúm, h azon jók az arcok, de a háttér kiégett… 🙂 Persze ez nem baj, “van akinek a Doors, van akinek a…” elfelejtettem… 😀

  Üdv Mariahamn-ról
  Z&Á

  ui: minden szuper, szebb nem is lehetne… 🙂

 5. Sikeresen feltöltődött minden képem, lehet nézegetni! 🙂
  http://picasaweb.google.hu/harnandi

  A képeket nem válogattam meg és még nem is szerkesztgettem őket…majd ha egyszer túl sok időm lesz.
  A videókat kiszedtem, mert elég pocsék minőségben jelenítette meg a Picasa (szóval nem a fényképező vacak), majd YouTube-ra feltöltöm őket.

 6. Nagyon-nagyon jók a fotók, ezek inkább kékek, de ez is jó. Külön tetszik a Krokodil és a Paletta. Egészen más a szemszöged, mint ahogy nem vagyunk egyformák, de ez is tetszik, csatlakozom az előttem szólókhoz. 🙂
  Zizu-Árpi felkerültetek az irigyeltjeim toplistájára.. Úgyhogy nagyon jó pihenést és feltöltődést kívánok nektek! 🙂

 7. Megnéztem Nándi a felrakott 1291 fotodat, s tovabbra is azt mondom. lenyügözek.
  S mint jónéhány fotod , amelyek kék szinben pompáznak, nem lehetnek *véletlenek*, – valahol a “Liliomban” * olvastam, hogy gyermekkorod ota egyik személységedre jellemzö szin a kék volt…

  * “Ez a gyerekem kék színű 🙂 A kék néhány Nándis árnyalata, mint égszínkék, türkizkék, éjkék, királykék… ”
  Ugye ez az idézet, mindent megmagyaráz!

  Mégegyszer köszi a szemnek lenyügözö, lelket simogató fotokat, hogy megosztottad velünk.

 8. Sziasztok,

  Tenyleg jok Nandi fotoi, atfutottam oket… Majd en is osszeallitok egy 100napbringa 100 kepben galeriat egyszer.
  Bejegyzest nincs idom feltenni, talan holnap. Lappfoldig nagyjabol meg van irva, aztan a tobbit otthon.
  Azota is kalandos az utunk, de errol majd bejegyzesben. 😛 Most mar 100% Pure Enjoy van, meg akkor is, ha a sors nem mindig ezt akarja, mi ugy alakitjuk, hogy az legyen… 😀 Nagyon jol erezzuk magunkat, Stockholm allat jo hely – csak ne lenne melegfelvonulas aug1, mar most tele van veluk a varos, meg a buszok is szivarvanyos zaszloval nyomjak… 🙂 Zitaval ketten 3 napos straight-bringas felvonulast tartunk!
  Akkora a “hoseg” a varosban, hogy nem talaltunk szallasadot a CS-n (mivel sok most az idevandorlo turista), csak last-last-minute, tenyleg az utolso pillanatban, de osszejott! :))) Epp kebabot toltunk egy torok/arabnal, amikor befutott egy uzenet; “oke, you can came over” 🙂

  Sok konyvet kell majd elolvasnom otthon… 🙂 Nade most mar vissza a 100napbringa-ba… ami mara nekem 10km futasban merult ki. De holnaptol Zitanak is lesz bringaja, meghozza egy Stockholm Citybike, 3 napra 125 SEK-ert 🙂 A hulyenek is megeri, hat meg nekunk.

  Rakjatok meg otthon! Jo olvasni a hozzaszolasokat!

  Udv,
  Z&A – Stockholm

 9. Eddig a Te fotoidban gyönyörködhettünk, hiszen a galeriadban az “Elözményektöl – Olderfjordig” 89 albumot tettél fel millio csodálatosnál csodálatosabb fotokat az utatokról.
  Igy szinte részesei lehettünk utatoknak naprol napra, országról országra, s szinte percröl percre…Ennél jobb 100napbringa-s fotoalbumot már ki sem találhatnál.

  Ûdv.
  Ps. Ha mentek Gusztiékhoz (XVI. Carl Gustav), üdvözlöm!

 10. Árpesz!

  Jó,nagyon jók a fotók,de azért van hiányom,ugye tudod mi !? 😛 😀 😉

  Privát e-mailt ma este írók neked,a levélben szereplő helyre minden olyan személyt aki részt vett 100napbringán,szívesen várom a levélben említett helyre.

  Ússzatok vissza Észak felé,mert Északon élni JÓ dolog!

  Egyébként nem felejtek… 😛 😀 🙂 😉

  Stavi Viktor – ISBJØRN

 11. Ez a “Rakjatok meg otthon!” azér elég viccesen hangzik :-)))
  Ha már ilyen meleg helyzetbe kerültetek Stockholmban, kipróbálhatnád mi lesz akkor, ha a bringára a szivárványos zászlót tűzöd ki a magyar helyett… Vagy esetleg a nyeregre ráírod rózsaszínnel, hogy “Enjoy the ride!”, szerintem rögtön lenne szállásotok :-)))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Security Code: