30POS – 30 Perces Outdoor Spagetti

Hozzávalók:

  • 100-150 letekert kilométer, a megfelelő étvágyszint eléréséhez.
  • 1 db Lidl-ben, Aldiban, Netto-ban, vagy ezekhez hasonló áruházban kapható olyan dobozos spagetti, amihez mellékelik a szószt, a fűszereket és a sajtot is. Ha csak a tészta mennyiségét nézzük, 250g-os és 400g-os kiszerelésekben kaphatóak, áruk egyik esetben sem haladja meg az 1 eurót. A 250g-os elég két embernek vacsorára, a 400-as két embernek vacsorára és reggelire.
  • 1 fej vöröshagyma
  • Szalonna, általában előre felkockázott kiszerelésben

1-spagettiMegoszlik a vélemény a 100napbringás lányok és fiúk között arról, hogy a hagymát kell-e előbb elkezdeni pirítani, vagy a szalonnát. Én a szalonnával szoktam kezdeni, de ezen nem fogunk összeveszni. Ha előre felkockázott szalonnát használunk, az általában zsír helyett valami nem túl guszta fehér levet ereszt, amit én le szoktam önteni. Aztán jöhet a hagyma, amit szintén ízlés szerint, ki meddig szeret pirítani, üvegesíteni… Majd a szósz felöntve vízzel és legvégül a fűszerek. Az egészet jól összekeverjük, 3-spagettibugyogni hagyjuk pár percig, majd levesszük a gázról, és lefedjük.
Ekkor tehetjük fel a vizet főzni, mert ugye 100napbringásék csak egy gázfőzőt cipelnek. A vízbe só és margarin. Azért margarin, mert olaj nincs nálunk, hiszen a margarin e célra is felhasználható, azon felül, hogy kenyérre is kenhető. Ha már hatodjára csináljuk, pont annyi vizet használtunk, amennyi lefő addigra, mire a tészta “al dente” nem lesz.
Az egészet testvériesen elosztjuk, 4-spagettimajd jóízűen felfaljuk. Hozzá olcsó, hideg sört iszunk, visszaváltható dobozost.
Ínyencek, akik szeretnek még pluszba mosogatni, akár tálalhatják is külön tányérokon. De az igazán éhes 100napbringások a lábosból esznek, egyikük a kanálgép villájával, másikuk a kanállal. Mosogatás kenyérdarabokkal, majd reggel a nedves fűvel.
Édesanyám otthon 100x jobb spagettit rittyent össze fél óra alatt, 5-spagettide napi 100-120km után, egy sátorban elkészítve és felfalva ez is mesteri és mennyei eledel. Gyorsan elkészül, sok, finom, tápláló és megunhatatlan. Bár utóbbit még nem merem kijelenteni így 62 nap után.
A fényképen látható adat olyan 50-80km megtételére elegendő. Azért ilyen nagy a szórás, mert nagyban függ a málha súlyától, a terep mivoltától, a szél és a menetirányunk által bezárt szögtől és a hőmérséklettől.

Jó étvágyat és hátszelet kívánnak hozzá,
A 100napbringa lelkes kuktái

10 comments

  1. Na kedves kukták, ez olyan jól le lett írva, hogy összefutott a nyál a számban! 😀 A holtfáradtan lábasbólfalást meg át tudom érezni vhogy..
    További bringásjóidőt, hátszelet, meg jó utat kívánok nektek! Finom kajákat már nem, látom az már megvan. 🙂
    Rakjátok meg!!

  2. Ez nem semmi! Aki betol egy ilyen adagot annak van miből égetni szembeszéllel emelkedőn felfelé tekerve 😀
    Részemről kenutúra után legjobb a (sajtos-tejfölös-fokhagymás lángos + korsó csapolt sör)x2

    Jó utat, jó időt, kitartást és sok hátszelet kívánok!

    üdv,
    szakall

  3. Valahol egyszer olvastam, hogy a Tour-t többen azért adják fel, mert “eléheznek”, ami alatt ebebn az esetben azt kell érteni, hogy egyszerűen képtelenek már a második hét végén esténként lenyomni a másfél kiló vagy mennyi spagettit (ők picit többet esznek belőle 🙂 ), mert undorodnak tőle.
    Hehehe, 100napbringázniuk kellene nekik is a sok EPO-MIPO-THG ki tudja mi helyett 🙂

  4. Az út kezdetétől fogva lelkes olvasója és nézője vagyok az útinaplónak és a videóknak.
    Csodálatos ez a pontosság is! Gratulálok eddigi teljesítményetekhez, csak így tovább!!! HAJRÁ!

  5. Akkor tolok én is egy receptet:

    Csípős spagetti ( vagy akármilyen tészta,viffon is jó hozzá ),apró ( koktél ) garnélarákkal.

    Amennyiben a rák drága vagy nincs füstölt lazaccal is elkészíthető eme eledel.

    Hozzávalók ( 2 ember részére ):

    – 300g / 30 dkg tészta
    – 200 g / 20 dkg koktélrák vagy füstölt lazac
    – 2 darab paradicsom
    – 1 fej ( nem tévedés ) fokhagyma
    -Durvára őrölt erőspaprika (chili,jalapeno,stb),ha ez nincs akkor a friss de jó erős paprika is jó <- adagolása ízlés szerint
    – Némi olaj ( 4-5 evőkanálnyi,és ha lehet akkor olivaolaj )
    – Sok sajt ( ementáli,trappista, ill. egyébb félkemény sajt reszelve,de a kemény sajtok is jók,később küldök norvégiában található hozzáillő típusú sajtnevet )
    – Só

    Elkészítés:

    Vízet feltesszük forni,bele egy kis sót meg egy kis olajat ( így nem fog összeragadni a végén a tészta ).

    Miután a tészta lefőtt leszűrjük félretesszük ( egy kis fözőlét félre lehet tenni,így kicsit szószósabb lesz a kaja).

    Felkockázzuk apróra a paradicsomot,a megtisztított fokhagyma gerezdeket ( ha lehet akkor préselni kéne,de ez tábori körülmények között nem mindig lehetséges…én ilyenkor nagyon vékonyra szoktam vágni a fokhagymát ).

    Felkockázzuk a lazacot is,amit előtte megszabadítunk az olajától ( aki szereti beletehet egy picit a szószba az olajból decsinján bánjon vele,mert erős íze miatt tönkreteheti a kaját ),valamint az apró garnélákról a levet leöntjük.

    Egy mélyebb serpenyőben ( de lehet ezt az elözőben használt tésztafőzö edényben is csinálni ),elkezdjük a 4-5 evőkanál olajat melegíteni,és beletesszük a paradicsomot + egy kis sót,időként megkavarjuk a dolgot.
    Miután a paradicsom elkezd ,,összetöpörödni”,és a levének a nagyrésze már kijött belőle,beletesszük a garnélarákot,és 5 percig együtt sütjük őket ( lazac esetén ez az idő megnővekszik 8-9 percre ), a kavarást itt is időnként ejtsük meg.

    Az említett időintervallum(ok) közepén/felén beletesszük a szószba a felaprított fokhagymát,ill ha friss erőspaprikánk van csak akkor azt is.

    A letelt idő(k) után a szószhoz,hozzá lehet tenni a durvára őrölt erőspaprikát ( chili,és társai ),és ezt a szószt forraljuk még 2-3 percig,többször megkavarva .

    Majd a félretett tésztát beleöntjük a szószba,és megkavarjuk benne ( mármint a tésztát),a gázt gyorsan elzárjuk.

    Pár percig hagyjuk hűlni a dolgot és máris fogyasztható,sok sajtot kell a tetjére rátenni (és azt belekavarni a tészta közé ).

    Gyorsan elkészíthető kaja,bivakok egyik ínyencsége.

    Barlangban idén augusztusban a reményeim szerint elkészíthetem Montenegróban a Njegosban bg.-ban kb. -350m mélyen lévő bivakban.

    Egy-két jó tipp,főzéshez meg vásárláshoz meg stb.:

    Ha fedél alatt forralsz vízet sokkal harabb felforr a víz mintha fedő nélkül csinálnád. Így nemcsak időt de energiát ( gázt ) sporólsz meg.

    Amikor kaját vesz az ember mindig nézze meg az árú csomagolását. Részesítse előnyben a műanyag ,,dobozba” csomagolt kajákat,mert azok kis súlyt jelentenek,és a hulladék is viszonylag kis helyen is elfér. SZELTEKTÍV HULLADÉKGYŰJTŐBE VELE ( pont ezt mondani nektek…Norvégiában ?!).

    A kaja ha nem fogy el aznap este,másnap is jó lesz. Tészta esetében melegítésnél egy kis vajat vagy olajat kell hozzáadni a dologhoz,és az újjá tudja varázsolni az összeaszott tésztát.

    Most már lassan az Északi-Sarkkör közelében vagytok,így készüljetek arra,hogy az éjszakák esetenként mínuszba mennek a hőmérséklet szempontjából. Egyetek egy kevés zsírt,a kajákhoz,így nemcsak a köv napi etapra lesz energiátok de éjszaka sem fogtok fázni.

    Amennyiben a zsír nem jön be ( túl nehéz a gyomrotoknak ),úgy egyetek lefekvés előtt sós földimogyórót,ami egy kalóriabomba,de mivel sós így este legyen meletettek egy jó 1,5l-es vízespalack tele. Tudom még ajánlani a bálnahúst ( ha megfizethető kategóriában van ),ill. a fókazsírt mert az viszonylag könnyen emészthető,de ezek már az exkluzív kaják közé tartoznak ( de Norvégiában beszerezhetőek ).

    Kemény Alkoholollal soha ne probáljátok feloldani,a sok zsírt mert a májatok esetleg kidobja a ,,fatal error” című epizodót,ill az alkohol dehidratál.

    A fókazsír nem hülyeség,tényleg jó dolog…rá kell csak nézni a…JEGESMEDVÉKRE…ők már tudják,jó régóta. 🙂 😛 😀 😉

    Rakjátok meg ( a gyomrotokat is néha valamilyen normálisabb kajával,mint a viffon )!

    VÆR FOSIGTIK ET ISBJØRN!!! OG???

    Stavi Viktor – ISBJØRN

  6. Hehe, na már biztos jólesne egy kis hazai, de az is egy jó dolog, hogy feltaláljátok magatok és még ti írtok receptet ide :), bár inkább egyetek, meg menjetek, ezer mást csináljatok….

    no más, A KÉPEK GYÖNYÖRŰEK!!!!
    Asszem ez a kedvenc részem a túrából :)….as I see.de azt monják túrázók és a képeikkel is bizonyítottáknekem, hogy a Bodö (sorry ha rosszúl írom) és az északi szklák gyönyörűek! szóval ez az igazán izgi része szereintem ennek a túrának, legalábbis itthonról és az én fejemből nézve..na caio.

    Napocskát,jószelet,minden jót ott is itt is!

  7. Stavi Viktor is rakjon fel képeket és egy kis leírást a – 350 m mélyen lévő bivakban történő erős spagettizésről ( de azért a barlngról is legyen kép .-) )!!! 😀 Ha nem tudod mi lesz..
    Álmodban Téged fognak a jegesmedvék a Nordkapp körül kergetni! 😀 De nem biztos, nem látok a jövőbe. Viszont szép képekre vevő vagyok, szóval Viktor, valamit találjál ki te is… .-)
    Fiúk kitartás, nincs is hideg, az csak egy érzés. Olyan mint a fájdalom. Az is az. Mi küldjük a jó időt, hátszelet mérsékeltet, és
    Rakjátok meg!!! Hajrá!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Security Code: